Avatar uživatele
Registrovaný

Co spraví chuť starých vlašských ořechů?

Vyloupala jsem staré ořechy a mají takovou podivnochuť - jde s tím něco dělat? Děkuji, Monika.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Dá se s tím udělat to,že je hodíte na kompost. Ořechy, hlavně vlašské, nevydrží léta, jak se lidé mylně domnívají ..obsahují tuky a oleje, které žluknou, doba je závislá na skladování. Jíst žluklé tuky je nebezpečné a před tím vás chrání právě ta změna chuti. To je ve stručnosti nejčastější příznak změny chuti u ořechů ,)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Hořkost vlašských ořechů může být nebezpečná. Někdy totiž signalizuje to, že jsou plody napadeny plísní a tudíž se mění jejich chuť, nebo jsou žluklé. To ale většinou poznáte podle zvláštní příchuti, která není příjemná. Ty rozhodně nejezte, uškodili byste si. U čerstvých ořechů je určitá míra hořkosti normální a zdrojem této nepříjemné chuti je slupka. Některé odrůdy ořechů jsou hořké více, jiné méně a některé téměř vůbec. Takže záleží také na „genetice“ stromu, z něhož ořechy sbíráte.

Hořkou příchuť však můžete minimalizovat tím, že čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.

Takto upravené vydrží asi dva až tři měsíce ve sklenici, chcete-li je skladovat déle, je lépe dát je do sáčku a nechat zamrazit.
Doplňuji:
A jinak je prej upect v troube ze to spravi chut ...tak tam par hodte a uvidite....:D

Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/t ipy-pro-dobrou-chut-orechu/


Avatar uživatele

Chuť se vylepšit nedá a nechutné ořechy (jakékoliv) je nejlepší vyhodit. Ani v pečivu se chuť nespraví. Naopak, kdybyste je použila, vyhodíte nakonec i to, co z nich upečete.
I na tržnici a v obchodě, když ořechy kupuji, tak raději ochutnám, do čeho chci investovat. Kolegyně kdysi takhle na tržnici ořechy koupila a vyhodila je potom všechny.
Kdysi mamka dovezla mouku od soukromého mlynáře. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, že mám nakyslé omáčky a jíšku do polévky kvůli mouce. Došlo mi to, až jsem upekla z téhle mouky cukroví. Kyselé vanilkové rohlíčky to byl nezapomenutelný zážitek.
Dobré výrobky jde udělat jen z dobrých surovin.


Avatar uživatele
Zlatý

Promiňte, ale pokud by mi nechutnaly, tak bych je nejedla. Staré ořechy mnohdy nejsou k jídlu vhodné.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.