Avatar uživatele
Kelt

Co je to čert a dá se někde sehnat?

Protože čert má několik významů, mám na mysli scénu se Švejka, kdy vedou Šejka k polnímu kurátovi a zastaví se v hospodě. Společně se Švejkem jdou dva vojáci jako doprovod. V hospodě si ke každému vojákovi přisedne dáma a jedna říká. Přineste nám čerta, tady pán to platí.
Nebo takový nápoj už neexistuje? Díky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, gagaga před 3349 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nevím už, co Švejk pil, ale likér Čert existuje.

Čert – alkoholický nápoj

Známý žaludeční nahořklý žaludeční likér. Je řízný, někdy až pálivý, ač jeho stupňovitost nepřevyšuje obvykle 40%.

Typickou vlastností je jeho hustá konzistence. Té se dociluje tím, že kromě sirupu z cukru řepného přidává se sirup škrobový (bramborový) zvaný glukóza, která se vyznačuje vysokou hustotou při poměrné malé sladivosti. Barva tmavě hnědočervená.
http://slovnik­.vareni.cz/cer­t/

Nabízí např. Tesco
http://nakup.i­tesco.cz/cs-CZ/ProductDeta­il/ProductDeta­il/2001019533839

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

měla na mysli kořalku míchanou s likérem ..je to míchanej drink typu- za málo peněz hodně muziky:
http://www.jed­nicka.unas.cz/na­poje.html
Doplňuji:
kořalka= tuzemák
likér= griotka
to vše= čert
postup- viz odkaz

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
RyuzakiKate

K příspěvku annas – bramborovej škrob a glukosa jsou úplně jiný sloučeniny…

před 3349 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad RyuzakiKate – jen jsem okopírovala. Teď se dívám na net, zda najdi nějaké vysvětlení.
V receptu je uvedené „škrobový (bramborový) sirup zvaný glukóza“.

Měl být uveden tzv. glukózový sirpup, takže zřejmě nepřesně zkrácené.

„Škrobový sirup je vyráběn dvěma možnými způsoby: kyselá hydrolýza nebo enzymová hydrolýza.Hydrolýza je řízené štěpení polysacharidového řetězce amylózy a amylopektinu na jednotlivé nižší řetězce oligosacharidů, disacharidu-maltózy a monosacharidu-glukózy. Škrobový sirup je tedy směsí těchto štěpných produktů a podle převažujícího zastoupení je nazýván maltózovým respektive glukózovým sirupem. “

http://www.bez­lepkovadieta.cz/od­povedi-a-otazky/potraviny-a-suroviny/2125-3

před 3349 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Takže název glukóza se užívá běžně.

" pastovitá hmota, jak ji nazýváte, se jmenuje škrobový ( glukózový ) sirup a jde o surovinu, jež je používáná pro zvláčnění výrobků."
http://www.cu­krar.cz/porad­na_vypsat.asp?id=1&id_pr­ispevku=1769

před 3349 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Jo, já vím, že je to z toho odkazu, dívala jsem se na něj. Chemicky by to ale správně nebylo, holt jsem trochu rejpal :)

před 3347 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek