Avatar uživatele
Registrovaný

co je nutné mít na ukrajinu

co musí být při cestě na ukrajinu

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Především potřebujete platný cestovní pas. Pro mne je překvapením to, co píše uživatelka LuciJe, že stačí do vypršení jeho platnosti pouze jeden měsíc, protože v době, kdy jsme tam cestovali my, musely být naše pasy platné ještě nejméně 3 měsíce nad rámec našeho pobytu. Ale je to pár let zpátky, tak je možné, že se pravidlo změnilo.

Pro cestu automobilem, věškeré doklady týkající se Vašeho vozidla a evropský řidičský průkaz.

Jako měnu doporučuji EURO a je lépe mít celý obnos v menších bankovkách. Za mého pobytu by výhodnější americký dolar, ale vzhledem ke krizi a jiným změnám bude EURO jistě výhodnější. Ve větších městech, jako je Kyjev lze sice vyměnit i naše koruny, ale kurs je velice nepříznivý.A ačkoliv i na Ukrajině budete mít příležitost vybírat si peníze v bance popř. v bankomatu, je stále praktičtější mít alespoň část peněz na hotovosti. Na tržišti na kartu nanakoupíte.:)

Určitě musíte mít vyřízené zdravotní pojištění na dobu pobytu, a je docela možné, že se Vás na něj budou na hranicích ptát.

Dále je nutné vyplnit celní deklaraci, formulář dostanete při přechodu hranic na Ukrajinu. Tam se vyplňují veškeré cennosti, které vezete s sebou. Tento formulář Vám celníci orazítkují a Vy si jej uschovejte. Budete jej potřebovat ještě při návratu, kdy bydete vypňovat formulář nový, ale celníci mohou chtít nahlédnou i do vstupního.

Přeji šťastnou cestu a příjemné zážitky. Ukrajina za to stojí.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Platný cestovní pas s minimální dobou platnosti jeden měsíc.

V případě cesty motorovým vozidlem je nutné, aby řidič vlastnil mezinárodní řidičský průkaz (ukrajinské orgány však akceptují také české řidičské průkazy) a technický průkaz. Vyžadována je i tzv. zelená karta.

Ukrajina zrušila vízovou povinnost pro občany ČR bez časového omezení. Toto opatření umožňuje vstup a pobyt na území Ukrajiny bez víza v délce 90 dnů. V případě pobytu za účelem zaměstnání, trvalého pobytu, sloučení rodiny, studia nebo pobytu převyšujícím 90 dnů je nutno požádat o příslušné vízum.
Doporučuje se před cestou ověřit u zastupitelského úřadu Ukrajiny, zda se podmínky pro přicestování nezměnily.

Zdroj: http://old.mzv.cz/wwwo/mzv/def ault.asp?ID=5399


Avatar uživatele
Pokročilý

no pas a do těchto končin hodně peněz - na úplatky .-)


Avatar uživatele
Registrovaný

slívovici

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Cestování

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Cestování

Zlatý Drap 347
Zlatý annas 290
Zlatý hanulka11 223
Zlatý led 209
Zlatý gecco 172
Zlatý quentos 161
Zlatý marci1 144
Zlatý mosoj 115
Zlatý Lamalam 114
Stříbrný Agneta 77

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.