Avatar uživatele
Bronzový

Čím vznikají u lidí (i živočichů) různé chutě?

Někdo milluje pálivé (chilli, pepř,...), někdo to přímo nesnáší; jiný: hořké (pivo, káva, játra ...)-někdo naopak; sladké, kyselé ... Částečně snad strava v dětství?
gecco:tedy žádná predispozice?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Lidé i zvířata máme chuťové pohárky
a tam vznikají různé chutě.
Blíže popsáno zde v odkazu o Chuti a čichu :
http://www.wikiskripta.eu/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Už v prenatálním vývoji (strava matky), pak v dětství - jednak vlastní strava děcka, ale značnou roli v pozdějších preferencích hraje i jídelníček okolí (rodičů...).
;-)
____
Myslím, že dědičné predispozice nehrají roli - kromě typu trávicí soustavy - přežvýkavce z nás nikdo neudělá...
;-)


Avatar uživatele
Bronzový

Všechny lidské smysly se počínají tvořit již v embryonální fázi a jejich další vývoj je úzce spjat s centrálním nervovým systémem. Utváření příslušných orgánů začíná v hlavě, takže orgány vnímání v této oblasti (oči, uši, nos, jazyk) jsou rovněž formovány velmi brzy .1 Rovněž chuťové receptory se vyvíjejí velmi časně, již v osmém týdnu těhotenství. Aromatické složky plodové kapaliny stimulují chuťové receptory plodu, jakmile plod může polykat (kolem 12. týdne těhotenství )2,3. Chuťové vjemy se přenášejí do některých oblastí mozkového kmene, kde vyvolávají - mimo jiné – také reflexy pro tvorbu slin a pohyb jazyka...
.
.
.
Proč máme nebo nemáme rádi určité potraviny, je výsledek složité souhry chuťových podmínek, majících počátek v děloze a pokračujících až do stáří, adaptace a dalších biologických faktorů. Velmi významný je vztah dětí a jejich rodičů v oblasti „chuťové výchovy“, který hraje důležitou roli při ovlivňování stravovacích zvyklostí. Preference a averze potravin jsou velmi individuální záležitostí, jeden z hlavních vlivů na utváření preferencí i averzí však představují rodiče...
.
.
.
více: http://www.eufic.org/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

talka

14. října v 15,05 na ČT2 bude repríza zajímavého pořadu o novém výzkumu o CHUTI "Pravda o chuti"-dokument BBC.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2736
Zlatý quentos 1320
Zlatý mosoj 1305
Zlatý Drap 964
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 605
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 538
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 487

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.