Avatar uživatele
Zlatý

Čím to je, že se ricinový olej používá vnitřně ve zdravotnictví, když je ricin jedovatý?

Nedávno položená otázka http://www.odpovedi.cz/…

Proč se říká této bylině skočec a také ricin?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Ricinový olej je opravdu nejedovatý, i když se stejně jako ricin získává ze semen rostliny česky zvané skočec obecný, latinsky Ricinus communis.
Pěstuje se hlavně pro olej, který se užívá nejen jako projímadlo a také v kosmetice, a protože na vzduchu netuhne, je oblíbený i jako mazadlo například leteckých strojů.
S jedovatostí ricinového oleje je to přesně řečeno tak, že jedovatý není až poté, kdy se povaří s vodou.
Latinské pojmenování skočce, které dalo název jak ricinovému oleji, tak jedu ricinu je tedy Ricinus.

Zdroj: Z-http://www.rozhlas.cz/regina /slova/_zprava/60494

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 650
Zlatý beer 514
Zlatý annas 513
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.