Avatar uživatele
Stříbrný

Čím to je, že brambory sládnou?

Zaznamenávám to nejčastěji v zimě, brambory jsou po uvaření nasládlé a musí se dost dosolovat, aby to zakrylo chuť, což není nijak ideální. Čím to je způsobeno? Na netu jsem se v jednom článku dočetla, že to může narušovat právě zima, ovlivňují to ale případně jiné faktory? Nám se to totiž tuto zimu asi dvakrát stalo i doma, kde jsem si na skladování brambor dávala pozor, byly v pokojové teplotě a přecejen.. (byly kupovány ve větším balení někdy na začátku podzimu). V čem to tedy je?

Dost mě to zajímá.. Děkuju za každou odpověď. :-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Také jsem koupila nasládlé brambory.
Zřejmě byly delší dobu uskladněny při nižší teplotě.
Pode Receptáře je ideální teplota pro skladování brambor 4-7 °C. Sládnutí způsobuje přirozená přeměna škrobu na cukr.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Podle mne byly namrzlé už když jsi je koupila. Stačí jeden pořádný ranní mrazík, když byly ještě u prodejce a pak už nic nenaděláš.

S tím dosolováním je to fakt stejně zbytečné, protože ony mají i takovou sklovatou konzistenci. Jsou vodnaté a dost odporné. Řekla bych, že letos byly brambory vůbec dost mizerné.Už se těším na ty rané.


Avatar uživatele
Zlatý

Jsou namrzlé. Třeba už někde cestou. Nedá se to při koupi na první pohled rozeznat.


Avatar uživatele
Bronzový

Běžná věc.Pod plus 5 stupňů a začnou sládnou.Vlivem chladu začne probíhat chemický proces, kdy se škrob v bramborách mění na cukr.Při nákupu nepoznáte,co cestou z pole do obchodu brambory zažily. Doporučuje se ponechat brambory delší dobu v pokojové teplotě a ony se "vydýchají".Také pomáhá,když je necháme pokrájené ve vlažné vodě "vylouhovat" a tu pak vylít.Ale je to na úkor chuti.Ale každý brambor je jiný.Ačka mají méně škrobu,Céčka hodně a tak jsou sladší.


Avatar uživatele
Zlatý

Jsou namrzlé.
Buď ve skladu, během dopravy nebo u prodejce.
Poznat se to nedá.
Je to smůla kupujícího.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.