Avatar uživatele
icurusL

Čím se chloruje pitná voda?

Jsem si napustil do skleničky vodu, a jelikož rovnou piju, tak jsem si toho nikdy nevšiml, ale dnes jsem si tu skleničku prohlížel a koukám, že ta voda je jako mléko. Neprůhledná, bílá a zespoda měnící se v průhlednou a čistou. Co to je za chlór a proč je ho tam tolik?

Děkuji Founde za informace, ale i tak si mi neodpověděl na otázku 😁

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, anonym před 2686 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Pitná voda se chloruje elementárním chlorem, jeho obsah by měl být do 0,3 ppm (0,3 dílu na milión). Mléčný zákal vody není samozřejmě způsoben chlórem, ale rozptýleným vzduchem, která se do vodovodních řadů může dostat např. přisáváním přes ucpávky čerpadel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pravda bolí…

Vnitřní požití chloru ve formě centrálního vodovodu způsobuje zjizvení tepny, když k takovému jizvení dojde, dochází k vytvoření možnosti uchycení se chloru na těchto zakřiveních způsobených malými jizvami. Takto zachycený chlor ucpává cévy a tepny po celém kardiovaskulárním systému v těle. Takže v podstatě voda z vodovodu, bazény a vířivky, které jsou čištěny a dezinfikovány pomocí chlóru ucpávají cévy. Je proto důležité zamyslet se nad použitím jiných možnosti čištění vody, které jsou na trhu dlouhodobě přístupné, dokonce účinnější a přijatelně i k přírodě.
V současnosti probíhá ve světě řada veřejných debat na téma chlorování a jeho přímý vliv na zdraví člověka. Existují studie, které naznačují, že volný chlor způsobuje nejen jeho samotné ukládání v cévách a tepnách, ale i to, že chlór na sebe váže tuky, což v konečném důsledku znamená, že při množství tuků, které denně procházejí naším tělem se každým dnem zvyšuje šance infarktu nebo mozkové příhody. Právě to jsou nejčastější příčiny vzniku těchto závažných onemocnění za které podle těchto studii může právě chlór. Chlor může také poškodit nebo úplně zničit vitamin E. Vitamin E je zdraví prospěšný antioxidant, který zabraňuje tvorbě volných radikálů (destruktivní molekuly, které podporují odbourávání tkání a vzniku nádorů).
Chlor může mít vliv i na neplodnost mužů, ucpávání cév snižuje průtok krve a tím i vyživování a následně ovlivňuje i tvorbu spermií, což má za následek sníženou potenci u mužů.

Zdroj: https://www.fa­cebook.com/per­malink.php?id=2527­76581558150&sto­ry_fbid=303357746500033

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Voda se obvykle chloruje chlorem. Ten během několika sekund (v závislosti na teplotě) reaguje s vodou za vzniku kyseliny chlorné a chlorovodíku:

H2O + Cl2 = HClO + HCl

Rozkladem kyseliny chlorné vzniká atomární kyslík, který teprve desinfikuje vodu:

HClO = HCl + O

Pokud z kohoutkové vody citíš něco, o čem si mylně myslíš, že je to chlor, tak to jsou produkty první uvedené reakce. Volný chlor v kohoutkové vodě už dávno žádný není. Z bezpečnostních důvodů se v poslední době použití kapalného chloru omezuje a je ve vodárenské praxi nahrazován kyselinou trichlorizoky­anurovou.

Found > ten tvůj příspěvek je nesmysl, kterému se každý chemik zasměje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vlasecc

Ano, odpověď Keplera je zcela správná.
Chlór je plyn, voda ve vodárnách se tedy většinou nechá jemně probublávat tímto plynem.
V menších vodojemech a studnách se k potlačení bakteriálního množení ve vodě používají chlornany – ve vodě rozpuštěné soli chlornanu sodného nebo chlornanu stříbrného.
Případné vyšší dávkování poznáš typickým chlórovým zápachem nad hladinou čerstvě napuštěné vody (např. do sklenky).
Vyšší dávkování se použije jen v případě kontaminace vody nebezpečnými bakteriemi anebo viry. A bílý „šum“, který ustupuje, jsou skutečně jen jemné vzduchové bublinky.
Každá běžná voda obsahuje i vzduch, v různém množství. A pokud máš na výtokové trubce vodovodní baterie takzvaný perlátor, je ten určen právě k provzdušňování vody, kdy je tím vytvářen dojem vydatnějšího toku vody. Díky tomuto dojmu dochází i k lepším oplachům s menší spotřebou vody.
Konečně i při ohřevu nebo i vaření vody se nejprve objevují bublinky vzduchu ve vodě,
dojde-li k varu, jsou to už spíš bublinky páry, která se trošku zchlazená nad hladinou mění v mlžný opar. Tož tak…:o)

Co se týče rozsáhlé odpovědi Founda, jde o působení spíše nadměrného množství chlórových přípravků výjimečně ve vodě, ale hlavně v barvách, umělých pryskyřicích, v zelenině, ovoci a v jiných potravinách vinou špatného ovzduší blízko továren a chemických skladů atd. atd.
Na ucpávání cév a jeho důsledků má pochopitelně větší vliv množství tuku ve stravě než vícemíně stopová množství chlóru, zachycovaného v organizmu živočichů, tedy i lidí, a rovněž stav cévních stěn, jejichž tloušťka i elasticita v posledních desetiletích významně slábne díky výraznému snižování množství vitamínů a stopových prvků v rostlinných produktech naší potravy. Půdy pro rostlinné pěstění začínají být již vyčerpané, často jsou doplňovány jen přísady pro růst rostlin, nikoliv pro minerální a vitamínový obsah.

Zdroj: Jsem lékař kardiologie a cévních nemocí.

Upravil/a: vlasecc

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Jak už název napovídá, chloruje se voda chlórem.
K jeho vyprchání stačí nechat natočenou vodu
chvilku → pár minut (není potřeba několik hodin) odstát.

Přesně, jak odpověděl Kepler:
Ve vodě není vidět chlór, nýbrž vzduch.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Chloruje se chlorem. Kdybys ve škole dával pozor, tak bys věděl, že chlor je žlutozelený plyn. Ten bílý zákal ve vodě je vzduch.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek