Avatar uživatele
Bronzový

Cibule v očích pálí, že? Takže co když...

Trochu zvláštní otázka, čistě teoreticky položená:

Kdyby se čerstvě vymačkaná šťáva z cibule kápla do oka - člověk by oslepl?

***
(Proč vůbec stačí na roz. cibuli jediný pohled a hned to pálí?)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nemyslím že by oslepl. Silice se z cibule odpařují a reagují se vzduchem. To způsobuje slzy

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jediný pohled nestačí. Uvolněné silice se musí totiž dostat do oka, pak teprve oko slzí. Šťáva tě neoslepí, jen dráždí.
Stačí mnohdy jen namočit nůž a neslzíš. Dále, čím ostřejší nůž, tím méně se silic uvolňuje, atd.


Avatar uživatele
Zlatý

Každý, kdo byl někdy nucen loupat nebo krájet cibuli, ví, že tenhle nenápadný kousek zeleniny umí pěkně potrápit. Čím je totiž čerstvější, tím více nás při práci s ní pálí oči a to nás nutí k slzení. Zatímco při loupání není účinek látek obsažených uvnitř tak výrazný, při krájení se nerozbrečí jen odolní jedinci. Obrázek člověka slzícím nad kuchyňským prkénkem není nic nenormálního.

Když cibuli krájíme, uvolňuje se z ní látka, která je schopná vyvolat slzení. Ta reaguje s aminokyselinami obsaženými v cibuli a vzniká sulfonová kyselina (chemický vzorec RSOH), která se vzápětí přeměňuje na velmi dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid (CH3CH2CHSO), který se vzduchem dostane k našim očím a nutí nás k slzení. Nervová vlákna, která jsou součástí rohovky, totiž na přítomnost tohoto plynu zareagují tím, že aktivují slzné žlázy.

vice ve zdroji..

Zdroj: http://www.chytrous.cz/proc-pr i-krajeni-cibule-slzi-oci/


Avatar uživatele
Zlatý

babiččiny rady: namočit vodou cibuli i nůž a dýchat ústy, ne nosem!


Avatar uživatele
Registrovaný

Je to divné, ale asi budu mít já nějaký problém. Cibule mi totiž vůbec nevhání slzy do očí natolik, abych plakala. Vždycky se divím, když vidím v televizi, jak si v některých případech lidé stěžují na pálení v očích. Nikdy jsem tento jev ale nezaznamenala u profesionálních kuchařů. Prostě nakrájí cibuli a tím to hasne. Kdyby měli při každém krájení cibule brečet, tak to by toho moc neuvařili.
Jinak k otázce. Stane se mi, že si rukou od cibule sáhnu do oka a samozřejmě to trochu pálí. Je to chvilka, nedělám z toho vědu. A co se týče oslepnutí, tak to je určitě nereálné....

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.