Avatar uživatele
Pokročilý

Cibetková káva

Pořád mi nějak nejde do hlavy, jak někdo mohl přijít nato, že vybíráním zrnek kávy z trusu cibetky vznikné káva vynikající chuti.
Doplňuji:
Nejde mi o to jak vzniká, ale spíš o to jak někoho mohlo napadnout udělat kávu ze zrnek v trusu cibetky.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Co je Cibetka?

Cibetky jsou podčeledí malých kunovitých šelem z čeledi cibetkovitých, charakteristické dlouhým štíhlým tělem s protáhlou hlavou, špičatou tlamou a delším huňatým ocasem, některé druhy cibetek mají zatažitelné drápky. Podčeleď cibetky zahrnuje celkem 7 rodů cibetek a ženetek. Jedná se o velmi starobylou formu šelem. Tyto šelmy žijí v Asii, Africe a jižní Evropě. Většina cibetkovitých má u pohlavního ústrojí pachové žlázy vylučující ostře páchnoucí látku, tzv. cibet, dříve používanou ve voňavkářském průmyslu.

Káva Kopi Luwak

Slovo luwak označuje v indonéštiněkunovité zvíře - cibetku, která se živí hmyzem a tropickými plody, tedy také plody kávovníku, které prochází jejím zažívacím traktem. Chuť cibetkové kávy je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.
Cibetka

Mezi nejvýznamější teritoria kde se vyskytuje Cibetka patří Indonézské ostrovy Sumatra, Jáva a Bali.
Kávová zrna

Sběrači kávy musí v lese pátrat o cibetčím trusu, probrat se jím, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn. Ta se pak praží klasickým způsobem. Fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma.

Cena kávy se pohybuje kolem jednoho tisíce dolarů za kilogram a tak může být tato káva právem považována za nejdražší na světě.
Cibetková káva

Vědci se pokoušeli objasnit proč má káva Kopi Luwak tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť.

Káva Kopi Luwak byla na trh uvedena koncem 19. století. Od té doby vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se o jakousi velkovýrobu, ovšem cibetky se v zajetí odmítají plody kávovníku živit.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Zajímavá otázka. Kafe miluju, ale do tohohle bych asi z principu nešla :oD
Nemohlo to být naopak? Tipuju, že pokud taková cibetka vykálí hromadu s kafovejma zrnkama, tak se ten výkal "rozloží" rychleji než jeho těžší pevné částky - kávová zrnka. Třeba pak někdo tu hromádku kafových zrn našel, nedumal nad tím, jak se tam vzaly, udělal si z nich kafe a ono bylo dobrý. Tak hledal další hromádky... a časem se zjistilo, že je holt dělají cibetky..
Ale možná se pletu. Jsem zvědavá, jak to je :oD

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.