Avatar uživatele
Bronzový

Český česnek dvakrát dražší než cizí, proč?

Česný česnek v marketech mi přijde že bývá o hodně dražší (cca 2x tak drahý) než česnek z ciziny. Proč tomu tak je?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Bronzový

Když je něco mnohem lepší, je to často i dražší:-) ale důvod je jiný, ten náš česnek skoro zanikl a nahradil ho hnus z číny:-((((( Teď se to pomalu zase vrací, ale pěstuje se pomalu a jen málokde, hodně se krade, musí se hlídat, to zvyšuje cenu. Také poptávka cenu zvyšuje.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

český česnek a třeba kmín z ČR jsou nejkvalitnější.Mají vlastnosti,které ostatní naplaveniny nemají,atd atd...


Avatar uživatele
Stříbrný

Český česnek začíná být vzácností,pěstitelů ubývá.Zhoršují se podmínky pěstování i sadby (i tu je nutno minimálně jednou za tři roky zcela obnovit).
Možná k nedostatku kvalitního českého česneku přispívají také změny klimatu.Zima přechází přímo do léta,bez mírného vzestupu teplot,deštivé období se objevuje v čase,které česneku neprospívá,objevují se plísně .


Avatar uživatele
Zlatý

Na vině jsou supermarkety, které před léty zaplavily trh levnějším česnekem např. ze Španělska a hlavně z Číny. Lidé přestali náš o něco dražší česnek kupovat a pěstitelé tudíž výrazně snížili pěstební plochy. Záhy se ukázalo, že česnek z naší produkce je trvanlivější, má mnohem vyšší užitnou hodnotu a obsah silic. Poptávka výrazně převýšila nabídku a vyvolala až spekulativní nárůst ceny. Tento stav v podstatě trvá dodnes.
Na zahradě každoročně vysazujeme asi stovku stroučků a třeba loňská úroda byla mimořádná. Pokud je respektováno několik důležitých zásad, pak česnek není náročný na pěstování. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit:
- na rozdíl od jiných rostlin jako sadbu používat zdravé a spíše větší jedince z vlastní produkce, protože jsou domestikováni,
- většinu úrody konzervovat - do menších sklenic Omnia poskládat neoloupané stroučky na asi centimetrovou vrstvu kuchyňské soli a pevně zavíčkovat. Česnek se téměř vůbec nekazí a i dnes má opravdu veliké "grády".
-


Avatar uživatele
Stříbrný

Za kvalitu se platí.


Avatar uživatele
Zlatý

Dalším důvodem je že u nás má česnek i menší výnosy, než třeba v Číně, je pracnější. Přesto si myslím, že neni drahý vzhledem k tomu , že je mimálně trojnásobně kvalitnější.


Avatar uživatele

Je toho českého málo,ale ani nevím kde je chyba,koupil jsem si nedávno oba druhy a nepoznal jsem rozdíl v chuti a ani hosté,jen má snad delší trvanlivost ten český.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

postcd

Zde web prodejce českého česneku, zajímavé: http://www.k-cesnek.cz/

 

Zajímavé otázky v kategorii Nakupování

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Nakupování

Zlatý Drap 412
Zlatý gecco 273
Zlatý hanulka11 271
Zlatý marci1 262
Zlatý mosoj 238
Zlatý briketka10 147
Zlatý annas 141
Zlatý ReHu 132
Zlatý iceT 108
Zlatý quentos 108

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.