Avatar uživatele
Pokročilý

Suší se černý bez se stpoky a nebo je mám ostříhat a sušit jenom bílé kvítky?

suší se černý bez se stpoky a nebo je mám ostříhat a sušit jenom bílé kvítky?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Koukněte a dědka kořenáře,ten je v tom macher.
Pro sušení si sbírejte květenství, jehož třetina je již rozvitá, ale ne více než polovina. To by vám při dozrávání při sušení nejen vypadla na zem většina důležitého pylu, ale květ by se zbavil převážné části účinných látek a většinou i sebe sama, protože přezrálý květ při sušení opadá a ten ze země doporučuji dopravit tak akorát do kompostu. Po proschnutí květních stopek se kvítka sdrhnou a v suchu uschovají. Měla by mít stále bíložlutou barvu. Občas to je potřeba při skladování překontrolovat. Tmavnoucí až černající květ je znamením pro vyhození. Také se podívejte, jestli tam nemáte hmyzí nájemníky, protože nyní je jim květ jako příjemně vonící výživa najednou dosti atraktivní.
Zdroj:http://www.dedekkorenar.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

No teda suši se stopkou jsem ještě neviděl.. :-D

Pro sušení si sbírejte květenství, jehož třetina je již rozvitá, ale ne více než polovina. To by vám při dozrávání při sušení nejen vypadla na zem většina důležitého pylu, ale květ by se zbavil převážné části účinných látek a většinou i sebe sama, protože přezrálý květ při sušení opadá a ten ze země doporučuji dopravit tak akorát do kompostu. Po proschnutí květních stopek se kvítka sdrhnou a v suchu uschovají. Měla by mít stále bíložlutou barvu. Občas to je potřeba při skladování překontrolovat. Tmavnoucí až černající květ je znamením pro vyhození. Také se podívejte, jestli tam nemáte hmyzí nájemníky, protože nyní je jim květ jako příjemně vonící výživa najednou dosti atraktivní.


Avatar uživatele
Zlatý

Už jsem ti to psal v Diskusi - Květy černého bezu se suší i se stopkami - tedy celé květenství (lata), nikoli jednotlivé kvítky.
;-)
Stříhá se až ta stopka, která na obrázku vede k listům - http://www.bydleniprokazdeho.c z/… .


Avatar uživatele
Stříbrný

Já suším až po odkvětu plody bezu, tedy až se udělají "bezinky", malé černé kuličky. Pověsím na šňůru (provázek) celé utržené "hrozny" bezinek i se stopkami a stonkem. Na chalupě na vzduchu pod střechou. Po usušení dávám jeden kousek hroznu do porcelánového džbánu a zaliji vařící vodou. Nejen, že čaj léčí, ale výborně i chutná, zásadně nesladím ničím, je to tak dobré, ale je možné přisladit medem.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

..."černý, bez suši" - to chápu, koneckonců suši pochází z Asie, ne z Afriky...
Ovšem nikoli "se stopky", ale "se stopkami" - akorát nevim, co ten černej stopuje...
;-)))
Příště by neškodilo to vyjadřování trošku doladit...
___
Květy černého bezu se suší i se stopkami - tedy celé květenství (lata), nikoli jednotlivé kvítky.
;-)

Avatar uživatele
Bronzový

Löwe

Třeba chce sušit stopky (na měření času)... Kdo ví :-D

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.