Avatar uživatele
Registrovaný

Bábovka nevyrostla

Mám novou troubu a nějak se s ní nemůžu sžít (není nová v pravém slova smyslu), už jsem pekla dvě bábovky i koláč a skoro nic mi nevyrostlo, přestože jsem pekla podle receptu, dodržela jsem postup i ingredience..nevíte, čím to může být? Čeho třeba ubrat/přidat?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Jaká je to trouba? Elektrická horkovzdušná? Máš nastaveny správně režimy pečení? Nemáš tam místo pečení nastaveno grilování nebo tak něco? Nebo pečení jen zezhora a pod.... Zkontrolovala bych podle návodu.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Koláč byl zřejmě kynutý, takže mohou být na vině kvasnice. I sušené droždí ztrácí skladováním na kvalitě a nemá patřičné vlastnosti. Starší kvasnice moje babička používala raději ve větším množství, než kolik udával recept.
U bábovky si nejsem jistá, z jakého těsta byla. Zřejmě bych hledala spíše příčinu v těstě než v troubě. Pokud to byla třená nebo piškotová bábovka, tak záleží hodně na bílkovém sněhu, aby neklesl, ale naopak těsto "nadzvedl". Proto má být pořádně vyšlehaný a má se vmíchávat do těsta velmi opatrně. No a je zde ještě otázka množství kypřícího prášku. Dnes je jich na trhu celá řada a mám také dojem, že ne každý funguje jako skutečné kypřidlo. Další suroviny na vykynutí mít vliv nemohou.


Avatar uživatele
Zlatý

Zapnulas' ji? :-))))
Neotvírala jsi ji poctivě každých čtyřicet vteřin jako Adrian Mole, abys buchtu zkontrolovala?

Když vyloučím tyto dvě možnosti, nezbývá mi, než se ve zbytku odpovědi připojit k Očko...:-)


Avatar uživatele
Zlatý

Ne, ne, ocko, musím se k tazatelce přidat. Mám troubu, kde vyroste dokonce jen půlka bábovky, nekecam. Ta část víc vzadu nevyroste a vepředu jo. Myslím, že trouba má vzadu vyšší teplotu, soudě podle stupně hnědnutí jiných pokrmů. Já nevím odpověď, samotnou mě zajímá. Je možné, že by při moc velké teplotě to těsto nevyrostlo?


Avatar uživatele
Zlatý

pak bude na vině špatné topné těleso a nebo se ti to srazí při častém otevírání trouby a pak už nevyběhne


Avatar uživatele
Zlatý

Nezadala jsi základní údaje - trouba elektrická / horkovzdušná / plynová - bábovka kynutá, třená, piškotová, prášková, tvarohová, olejová...
Dám ti předpis na jednoduchou bábovku, kterou se mně ani dceři nepodařilo nikdy zkazit :
2 hrnky polohrubé mouky prosít do mísy s 1 práškem do pečiva + 1 hrnek cukru + 1/2 hrnku oleje + 2 vejce rozšlehat s necelým hrnkem mléka a to vše rozmíchat. Do části se dá přidat kakao, pak je bábovka mramorovaná, nalít do vymazané a vysypané formy. Peče se na 180°C v elektrické, na 150°C v horkovzdušné, na mírném plameni v plynové trubě - cca 45 min. - hotová se pozná, když je zapíchnutá špejle suchá. Případné další dotazy směruj na vnitřní poštu, mám ještě další vychytávky.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

pro kapku : zvážila bych na tvém místě pořízení nového sporáku ( trouby ), ceny jsou teď celkem příznivé. Já to udělala na jaře, pořídila jsem si sporák se sklokeramickou deskou a multifunkční troubou za 6.400 a jsem nadšená :-).

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.