Avatar uživatele
Stříbrný

Babička z Moravy dělala výtečné osmahnuté brambory omaštěné sádlem s česnekem a zapíjelo se to kefírem, umíte to někdo?

Je to jednoduché, ale recepty na netu se mi nějak nezdají. Určitě brambory s česnekem neprotřepávali , brambory byli krájené jen podélně na půlku a nebyli nijak poškozené. Tak jak tam dostat ten česnek?? A sádlem jen potřít pečicí papír nebo omastit každou bramboru zvlášť a při pečení obracet? Na jakém stupni el. trouby a jak dlouho?
Doplňuji:
Efchen, děkuju, ale těch receptů je velká spousta a každý jiný. Otázka zní, jak je počesnekovat rovnoměrně? Mně napadlo, jestli se brambory před pečením nepotřou rozteklým sádlem s česnekem? Ale česnek dlouhou tepelnou přípravou ztrácí chuť, tak nevím.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Hledala jsem to na netu a nasla jsem jen toto:
http://www.recepty.cz/…

Sama nevim,jak se to pripravuje,ale co takhle se zeptat nekoho z rodiny? Kdo jeste pamatuje,jak to babicka delavala...?

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Pusinko50, takhle moje babička opékala uvařené brambory. Na pekáč nebo na pánev dala sádlo, na plátky nebo čtvrtky pokrájené uvařené brambory a posypala to zvrchu nasekaným česnekem. Zapekla, promíchala a nechala dopéct.
Dají se samozřejmě opéct i syrové brambory, ale tam bych ten česnek přidala až krátce před dopečením.


Avatar uživatele
Zlatý

Já to dělám dodnes a podle babičky tak,
že syrové brambory ve slupce dám na pečící papír, větší rozpůlím, ůplně velké na kolečka a malé jen probodnu vidličkou (aby nepraskly), osolím, malinko kmínu a peču do světlehnědé barvy (kolečka otočím). Na talíři omastím a přidám namačkaný česnek.
Jinou možností je hotové, horké brambory nejdříve vysypat do hrnce, omastit, přidat ten česnek, přikrýt pokličkou a protřepat. Teprve pak se servíruje.
Chutná samotné i bez kefíru !! )
Doplňuji:
Ještě k tomu - plech je suchý, papír taky, bez omastku. Ten se dá až pak a půlky brambor leží na slupce. Pozná se tak podle barvy na řezu jejich upečení. Otáčí se jen případná kolečka, jsou po jedné straně hotova dříve než půlky a proto je hotovo vše naráz. Podle mne jsou nejlepší malé, jen probodané brambory. Samozřejmě, jí se to celé i se slupkou - je lehce křupavá.
Jedná se o originání recept z Moravy. Dobrou chuť přeji !


Avatar uživatele
Stříbrný

Tedy přesně nevím, jak vypadaly ty babiččiny brambory, ale já bych pekla ve slupce předvařené - z jedné strany - na vymaštěném plechu tak na 180 stupňů, potřela pak uprostřed pečení česnekem se solí a trochou mléka, otočila, potřela i druhou stranu a dopekla. Čas pečení - podle toho, jak moc by měly být dozlatova. 30-40 min. tipuji.
Doplňuji:
Přidám taky to, co chutnalo a chutná u nás a je to od babičky: Syrové oloupané brambory se nastrouhají na tenké plátky - jako okurky na salát. Promíchají se solí a kmínem a pečou se dozlatova v sádlem vymaštěném pekáčku a vrch taky omaštěný. No a ten kefír k tomu. Jo, to můžu :) Ty nezdravé kůrčičkové jsou samozřejmě nejlepší :)


Avatar uživatele
Zlatý

Přesně stejný postup od Beera taky znám a používám. Jen bych pro úplnost ještě dodal, že se to peče dost zostra, přibližně teplotou kolem 200stC. A bašta převeliká :-D.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele

anonym

Pusinko, někdy zkus na plátky pokrájené syrové brambory dát na slabě vymaštěný pekáč, posypat solí, kmínem, cibulí nakrájenou na kolečka a kousky anglické slaniny (natrhat plátky). Zapeč, opatrně promíchej a nechej dopéct. Je to opravdová dobrota a s kefírem nebo podmáslím skvělá večeře.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.