Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 21.březen 14:05

Může nám v nepravidelném provoze,zakazovat vrchní sestra měnit mezi sebou směny,a znemožnit nám tak jakékoliv plánování?

Právo a zákony – Pracovní právo

Prosím o radu. Pracuji v nemocnici, směny nám píše vrchní sestra tak, aby na ranní nás bylo více, na noční stačí 2, na víkend také méně… Protože při tomto způsobu není možná jakákoliv pravidelnost, měli jsme možnost psát si na příští měsíc požadavky – pokud jich nebylo bezdůvodně moc – např. že ten který den chceme ranní, nebo že nechceme odpolední, ale ostatní (R,N,–) nám nevadí. Při nenadálých událostech jsme si směny mohli také mezi sebou měnit, pokud jsme s tím oba souhlasili a nezměnil se příliš počet odpracovaných hodin v měsíci. Nyní nám paní vrchní tuto možnost chce vzít, směny na další měsíc se dozvídáme na poslední chvíli a i tak to ještě dále mění, nemůžeme nic plánovat – návštěvu lékaře s delší objednací dobou, rodinné důvody… Ale my nemáme jen práci, máme i povinnosti k rodinám, osobní potřeby apod. (např. nám nejezdí o víkendech ráno spoje, tak nemohu mít směny opačné než manžel, který také pracuje na směny a vzali mu ŘP. Fakt že bych nejradši z práce utekla, manžela odvezla a pak se zase vrátila jako by se nechumelilo, a stěžujte si komu chcete, já jsem to chtěla vyřešit jinak. Přeci manžel nepůjde pěšky po silnici, kudy jezdí kamiony… – ale v tomto problému s vrchní samozřejmě nejde jen o mě, jiná kolegyně si třeba bere do práce (mezi nemocné seniory!) dítě, které nemá kdo hlídat)! Má vrchní právo, nám takto zakazovat cokoliv si naplánovat déle dopředu, máme si na vše brát dovolenou? A co o víkendech/svát­cích, když na ty si dovolenou brát nemůžeme? Děkuji předem za rady.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 22.březen 16:22

Může nám v nepravidelném provoze,zakazovat vrchní sestra měnit mezi sebou směny,a znemožnit nám tak jakékoliv plánování?

Právo a zákony – Pracovní právo

Prosím o radu. Pracuji v nemocnici, směny nám píše vrchní sestra tak, aby na ranní nás bylo více, na noční stačí 2, na víkend také méně… Protože při tomto způsobu není možná jakákoliv pravidelnost, měli jsme možnost psát si na příští měsíc požadavky – pokud jich nebylo bezdůvodně moc – např. že ten který den chceme ranní, nebo že nechceme odpolední, ale ostatní (R,N,–) nám nevadí. Při nenadálých událostech jsme si směny mohli také mezi sebou měnit, pokud jsme s tím oba souhlasili a nezměnil se příliš počet odpracovaných hodin v měsíci. Nyní nám paní vrchní tuto možnost chce vzít, směny na další měsíc se dozvídáme na poslední chvíli a i tak to ještě dále mění, nemůžeme nic plánovat – návštěvu lékaře s delší objednací dobou, rodinné důvody… Ale my nemáme jen práci, máme i povinnosti k rodinám, osobní potřeby apod. (např. nám nejezdí o víkendech ráno spoje, tak nemohu mít směny opačné než manžel, který také pracuje na směny a vzali mu ŘP. Fakt že bych nejradši z práce utekla, manžela odvezla a pak se zase vrátila jako by se nechumelilo, a stěžujte si komu chcete, já jsem to chtěla vyřešit jinak. Přeci manžel nepůjde pěšky po silnici, kudy jezdí kamiony… – ale v tomto problému s vrchní samozřejmě nejde jen o mě, jiná kolegyně si třeba bere do práce (mezi nemocné seniory!) dítě, které nemá kdo hlídat)! Má vrchní právo, nám takto zakazovat cokoliv si naplánovat déle dopředu, máme si na vše brát dovolenou? A co o víkendech/svát­cích, když na ty si dovolenou brát nemůžeme? Děkuji předem za rady.
Doplňuji:
Děkuji. Jak složitější? Vzájemě zastupitelní do jisté míry jsme, ale musí platit: na každé směně MUSÍ být min. 1 sestra s kvalifikací k práci bez odborného dohledu, a na každé ranní, odpolední a denní12 je vhodné aby byl sanitář-muž. Po posední noční směně min. 1 den volna (např. pondělní noční znemaná začátek v pondělí večer, konec v úterý ráno, další R,O,D12 směna nejdříve ve středu, mít více nočních za sebou samozřejmě možné je a většinou je tak máme).