Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 31.květen 19:07

Pijete energetické nápoje ? Máte osobní zkušenosti s účinkem energetických nápojů.

Zdraví – Ostatní zdraví

Jaké účinky na sobě cítíte ?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 1.červen 20:45

Pijete energetické nápoje ? Máte osobní zkušenosti s účinkem energetických nápojů.

Zdraví – Ostatní zdraví

Jaké účinky na sobě cítíte ?

Tak abych na sebe nezapomněl.

Nikdy jsem energetické nápoje nepil ani jsem po nich netoužil. Je to asi dva měsíce co jsem v Lidlu objevil energetický nápoj bez cukru za 6,9 Kč. Ze zvědavosti jsem ho koupil a ochutnával.
Vychlazený mně chutnal a docela jsem se cítil svěží. Žízeň to ale nezahnalo, navíc je doporučena konzumace maximálně dvou kousků. To jsem dodržoval. Pil jsem nepravidelně jednu až dvě plechovky.
Jsem diabetik a pravidelně se měřím. Dále jsem od ledna tohoto roku trvale na warfarinu.

13. května jsem byl na gastroskopii kvůli které bylo třeba warfarin vysadit, což se také stalo. Nebylo to poprvé a vždy jsem se na svého Quika bez problémů dostal. Nyní čtrnáct dnů a nic INR si drželo hodnotu 1,7 a nahoru jít nechtělo i když se dávka warfarinu mírně zvedala.
Také jsem zaznamenal poměrně velký pokles cukru v krvi. Mohl jsem dávku metforminu snížit ze tří tablet na dvě a hodnoty INR byly stále vynikající 4,5– 7 mmol/l i po jídle, jako u téměř zdravého člověka. Stále jsem přemýšlel co může za to, že INR nechce jít nahoru. Dospěl jsem k názoru, že by za to mohl být odpovědný ten nápoj a tak jsem ho přestal pít. Do týdne jsem s INR na hodnotě 2,2 ( ideální pro léčbu) a cukr v krvi se zvedl na moje obvyklé nemocné hodnoty 6 – 9 mmol/l.
A tak jsem začal „studovat“ složení energetického nápoje.

Všechny energetické nápoje obsahují vesměs stejné látky a jsou vybrané tak aby se vzájemně podporovaly.
Obsahují hlavně kofein, taurin, nikotinamid, kyselinu pantothenovou a vitaminy řady B, hlavně B6 a B12. Normální řada je poměrně dost slazená aby ve formě glukózy byl vyživován mozek. Já jsem ale pil variantu bez cukru ( kalorická hodnota v 250 ml 10 kcal !!

A ejhle, taurin podporuje vstřebávání vitamínů, tedy i vitaminu K. Takže tělo dokázalo více vytěžit vitamínu K z potravy kterou jsem jedl a vitamín K mohl za to že hodnoty INR nechtěly stoupat.
Taurin snižuje také silně obsah glukózy v krvi a kofein mu v tom pomáhá. Proto jsou energetické nápoje poměrně hodně sladké. U zdravého člověka po sportovním výkonu by mohl nastat ( a u sportovců se to stává) kolaps z hypoglykemie. Mně naopak taurin pomohl i bez cukru neboť mám diabetes.
Takže závěr pro mně, energetický nápoj bez cukru !! budu pít i nadále.
Ta vypuštěná jedna tableta metforminu (500mg) za to stojí a INR si nastavím s ohledem na nápoj.

Sportovci tyto účinky znají a také se podle toho chovají.
Kdo z laiků ale tyto účinky zná. Podle odpovědí zde, asi nikdo!