Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 16.březen 12:59

Může přejít dluh z rodičů na dítě za jejich života?

Právo a zákony – Občanské právo

Jedna se o dluh za uhradu lecebny pro zavisle. To za nezletileho plati samozrejme rodice. Pokud se ale platbe vyhybaji a dite zatim dospeje, je mozne, aby to pak lecebna vymahala i na nem? V pripade vymahani pokut za mhd to pry tak bezne je. Ale to se mi zda jako jiny pripad. Asi bude nejlepsi se zeptat primo v te lecebne, po kom chteji dluh vymahat. Ale nevite nekdo presne, jak to je? Ta nyni uz zletila divka je smirena s tim, ze to bude platit ona. Rodice ji neplati ani soudne narizene penize. Studuje denni studium stredni skolu a jeste chodi do prace, aby mela z ceho zit. Zije s pritelem, ktery take pracuje. Prijde mi nespravedlive, ze ji rodice vubec nic nedavaji a jeste by mela platit celkem vysoky dluh.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 16.březen 15:17

Může přejít dluh z rodičů na dítě za jejich života?

Právo a zákony – Občanské právo

Jedna se o dluh za uhradu lecebny pro zavisle. To za nezletileho plati samozrejme rodice. Pokud se ale platbe vyhybaji a dite zatim dospeje, je mozne, aby to pak lecebna vymahala i na nem? V pripade vymahani pokut za mhd to pry tak bezne je. Ale to se mi zda jako jiny pripad. Asi bude nejlepsi se zeptat primo v te lecebne, po kom chteji dluh vymahat. Ale nevite nekdo presne, jak to je? Ta nyni uz zletila divka je smirena s tim, ze to bude platit ona. Rodice ji neplati ani soudne narizene penize. Studuje denni studium stredni skolu a jeste chodi do prace, aby mela z ceho zit. Zije s pritelem, ktery take pracuje. Prijde mi nespravedlive, ze ji rodice vubec nic nedavaji a jeste by mela platit celkem vysoky dluh.
Doplňuji:
Funno, já děkuji za odpověď. Co já si myslím, není až tak důležité, zajímá mě, jak to je. Mně to přijde prostě složitější spíš z morálního hlediska těch rodičů. Do léčebny můžou dát dítě i bez jeho souhlasu dokud není plnoleté. Pro jeho dobro, to je jasné. Ale v tu chvíli rozhodují, bez jeho možnosti se k tomu vyjádřit, o tom, že se bude něco muset platit. V tu chvíli berou tu odpovědnost na sebe, že to uhradí. Jejich dceři bylo v té době 16 – 17 let. Když pak šikovně počkají do její dospělosti, tak se svého závazku zbaví? Uznejte, že se na to dá koukat i z tohoto úhlu pohledu. A problém je i v tom, že jí už rok neplatí soudem nařízené výživné. Jestli si za léčebnu může sama, to je otázka. Do značné míry ano, ale já bych tohle nesoudila, vzhledem k tomu v jakých musela evidentně vyrůstat podmínkách. Nemyslím, že vůbec nenesou vinu na tom, že se jejich dcera dostala do takových problémů. To ale asi nevyřešíme, je to spíš otázka morálky. Takže pokud podle zákona má opravdu platit dluh zletilá dcera a dohoda není možná, aby to třeba s rodiči zaplatila napůl, tak byste jí doporučila soudně vymáhat výživné a to použít na úhradu dluhu? Je to přibližně stejná částka. Tam je bohužel zase problém s morálkou rodičů, kteří příkaz soudu nerespektují a když po nich dcera peníze chce, nadávají jí a vyhrožují. Je tak těžké hájit svoje zájmy proti autoritě rodičů… Jak byste tedy postupovala na místě té dívky? Teď je jí 19. Se závislostmi problém nemá, ráno škola, odpoledne zaměstnání, podpora rodiny není, pouze podpora přítele.