Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 6.leden 15:21

Chceme se s přítelkyní nastěhovat k sobě, spolubydlící brání. Poraďte, co dělat.

Právo a zákony – Občanské právo

S přítelkyní jsme se dohodli, že se k ní nastěhuji do Prahy. Od 1. února. Dokonce jsme si i sehnali pokoj ve sdíleném studentském bytě, ve středu máme podepisovat smlouvu. Ona zatím bydlí na sdílené 2+1 s dalšíma třema holkama, studentkama. Předběžně byly (bohužel jenom ústně) domluvené, že až bude některá z nich chtít odejít, najde si za sebe náhradu. Takže přítelkyně napsala inzerát na server o spolubydlení a našla za sebe už tři náhrady. Bohužel spolubydlící jí netaktně oznámily, že (ač jí dříve říkaly, že se ona k nim moc nehodí) s žádným cizím člověkem bydlet nebudou. Pokud chce odejít, bude muset platit dva nájmy – za náš společný pokoj a za čtvrtinu bytu 2+1, na němž je teď. Jak se ale jinak ze smlouvy na první byt vyvázat? Majiteli domu je to jedno, prý se mají holky domluvit mezi sebou. Je legitimní přestat platit nájem, ať ho holky platí ve třech, když chtějí? Jak tuhle situaci vyřešit mimosoudně? Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 6.leden 15:32

Chceme se s přítelkyní nastěhovat k sobě, spolubydlící brání. Poraďte, co dělat.

Právo a zákony – Občanské právo

S přítelkyní jsme se dohodli, že se k ní nastěhuji do Prahy. Od 1. února. Dokonce jsme si i sehnali pokoj ve sdíleném studentském bytě, ve středu máme podepisovat smlouvu. Ona zatím bydlí na sdílené 2+1 s dalšíma třema holkama, studentkama. Předběžně byly (bohužel jenom ústně) domluvené, že až bude některá z nich chtít odejít, najde si za sebe náhradu. Takže přítelkyně napsala inzerát na server o spolubydlení a našla za sebe už tři náhrady. Bohužel spolubydlící jí netaktně oznámily, že (ač jí dříve říkaly, že se ona k nim moc nehodí) s žádným cizím člověkem bydlet nebudou. Pokud chce odejít, bude muset platit dva nájmy – za náš společný pokoj a za čtvrtinu bytu 2+1, na němž je teď. Jak se ale jinak ze smlouvy na první byt vyvázat? Majiteli domu je to jedno, prý se mají holky domluvit mezi sebou. Je legitimní přestat platit nájem, ať ho holky platí ve třech, když chtějí? Jak tuhle situaci vyřešit mimosoudně? Díky.
Doplňuji:
Podnájemní smlouva neexistuje, existuje jenom smlouva nájemní (mezi holkama a majitelem). Jsou to bývalé spolužačky, tak předpokládala, že jim může důvěřovat.