Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 11.říjen 14:01

věříte tomu ja jsem četl že se nějaký muž dožíl 250let je to na wikipedii

Aktuality a zábava – Aktuality

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 11.říjen 14:06

věříte tomu ja jsem četl že se nějaký muž dožíl 250let je to na wikipedii

Aktuality a zábava – Aktuality

Doplňuji:
Li Ching-Yun za dobu svého života pohřbil 23 manželek a vychoval 180 potomků, než v roce 1933 zemřel. Sám shrnul tajemství své dlouhověkosti do následujících pravidel. Udržovat si klidné srdce, sedět jako želva, chodit čile jako holub a spát jako pes. Tyto myšlenky si Li přinesl od válečníka Wu Pei-fu, u kterého se učil tajemstvím dlouhověkého života. Jeho dieta byla založena především na rýži a víně.

Z pochopitelných důvodů není moc informací o mládí a dobách, kdy byl Li ještě mladší. Dle dostupných záznamů se narodil a umřel v jedné čínské provincii. Ve svých deseti letech už byl gramotný a cestoval po Tibetu, Mandžusku a jiných lokalitách a zabýval se sbíráním bylinek. Ve sběru a následném prodeji pokračoval zřejmě dalších sto let. Jak uvedl magazín Time, měl v tomto období na pravé ruce až 15 cm dlouhé nehty. Podle zachovaných svědectví ovšem Li nepůsobil dojmem starce a jeho fyzický vzhled odpovídal osobě o desítky let mladší.

Na první pohled je tedy tento příběh těžko uvěřitelný. Dokumenty, které si sám Li Ching-Yun vedl, hovoří o roku narození 1736 – úmrtí by tedy nastalo v 197 letech. V roce 1930 ale profesor čínské univerzity našel záznamy „dokazující“, že se Li narodil už v roce 1677. Podle těchto dokumentů čínská vláda oficiálně blahopřála Limu již k stopadesátým a dvoustým narozeninám. Je možné, že by Li zapomněl na své narozeniny, nebo aby se jednalo o jinou osobu stejného jména. Pokud by vše bylo dle pravdy, překonal by dosavadní rekordmanku Jeanne Louise Calment, která se dožila 122 let, o více než 130 let.