Odpověděl/a – 2.listopad 21:09
Na Chrudimsku se tomu říkává „zmrazky“
Doplňuji:
Obecně vzato, bramborák je naše zlato!
Pohled na skutečné lidové názvy krále českých jídel ze syrových
brambor – bramborák. Ten se objevuje v receptech sice už u Sandtnerky,
ale pod neutrálním názvem „bramborové placky“, až později je to
bramborák, ale lidové názvy tu jsou daleko zajímavější: bramborák,
bandorník, cmunda, halapač, strouhanec, toč, tupák, hlupec, frncábník,
fofrovanec, drn, bandorová nadívajna, lata, babčák, báč, bacán, sejkory,
plískánky, hanušky, kranfleky, litáky, podlistníky a pečou se v celku
i v podobě lívanců, zahýbáky/zahýbance se plní dušeným zelím,
mrkvance dušenou mrkví.
Když někde z pánve zavoní, je ho cítit přes tři zdi a přes tři
údolí. Ať už mu říkají CMUNDA, KRAMFLEK, KŘÁPANEC, KECINEK, VOŠOUCH,
SEJKORY, HALAPÁČ, BŘINČÁKY, TRYNČKY, STRIKY, na Slovensku HARUĽA,
SMRASKY, ŠKRAMPLATA… vždycky je to dobrota.
Doplní někdo ještě o další název? 🙂 … za poslední doplnění
patří dík někomu, kdo si v komentářích říká Ježidědek …
Podkerkonošsko „Sejkory“ – má někdo ještě nějaký jiný
bramborákový název, na který se tu zapomnělo? Za poslední příspěvek
v komentáři č. 118 děkuji Marku Hlavovi – na Hané se bramboráku
říká „strouhanec“, … určitě ještě přijde někdo další a dlouhou
řadu názvů doplní …
Ať je kolem bramboráku konečně jasno :o)