Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.březen 14:32

Ono to bude asi souviset s různým povrchovým napětím, nejde o řetízky bublinek ze dna sklínky jako ve víně, ale o podobný/ stejný princip související s viskozitou vína, kdy vyšší obsah alkoholu ve víně a různorodé PN způsobuje tzv. Marangoniho efekt…

třeba to nějaký znalec fyziky vysvětlí lépe…

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Marangoniho_e­fekt
https://answer­s.yahoo.com/qu­estion/index?qid=2006­0922170256AAA­AQ9J

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.březen 15:14

Ono to bude asi souviset s různým povrchovým napětím, nejde o řetízky bublinek ze dna sklínky jako ve víně, ale o podobný/ stejný princip související s viskozitou vína, kdy vyšší obsah alkoholu ve víně a různorodé PN způsobuje tzv. Marangoniho efekt…

třeba to nějaký znalec fyziky vysvětlí lépe…

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Marangoniho_e­fekt
https://answer­s.yahoo.com/qu­estion/index?qid=2006­0922170256AAA­AQ9J

doplnění:
zde http://www.re­finedvices.com/fo­rums/viewtopic­.php?f=1&t=237 se o tom hezky povídá…

…i o těch tolik populárních „bublinkách“: Another manifestation of the Marangoni effect is „beading“, the formation of stable bubbles in bottles of strong liquor when they are vigorously shaken. This occurs only in liquor that contains more than 46% alcohol. (Dalším projevem Marangoniho efektu je „korálkování/ operlení/ obroubení“, vznik stabilních bublin v lahvích silného likéru, když je silně otřesena. K tomu dochází pouze v alkoholu, který obsahuje více než 46 % alkoholu…)