Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.leden 0:29

Nevidím důvod k tomu, aby data (mn. č. slova datum) měla unikátní klíč, ale budiž…

Nejdříve bych si udělal ještě tabulku zvlášť na města. Někdy je výhodnější mít více tabulek a propojovat je, než mít vše v jedné – tam se pak hůře hlídají stejné hodnoty, mělo by to jít (nezkoušel jsem to), jen je to mnohem složitější pak.

Pak bych napsal dotaz, který proběhne jen všechna města v tabulce měst, která je propojená s tvou výše napsanou tabulkou.
Vytvoříš si proměnnou a do ní se v cyklu zapíše první datum prvního města, cyklus proběhne další položky, které mají stejné Id města jako to v proměnné a v případě, že nalezne další položku se stejným Id města, podmínkou if se porovnají data (mn. č. slova datum), v případě, že je datum větší (= pravda) (novější), pak se do proměnné uloží nové datum. No a takhle to pojede dál.

Snad je to aspoň trochu pochopitelné… :)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.leden 1:00

Nevidím důvod k tomu, aby data (mn. č. slova datum) měla unikátní klíč, ale budiž… Pokud jsi myslel slovem „unikátní“ slovo „neopakující se“ – tj. bez unikátního klíče, tak to pak jo.

Nejdříve bych si udělal ještě tabulky zvlášť na města a zvlášť na jména. Někdy je výhodnější mít více tabulek a propojovat je, než mít vše v jedné – tam se pak hůře hlídají stejné hodnoty, mělo by to sice taky jít (nezkoušel jsem to), jen je to mnohem složitější.

Pak bych napsal dotaz (respektive 2 dotazy) na výběr všech dat a propojení s tabulkou měst a jmen. Cyklus pak proběhne jen všechna města v tabulce měst, do první proměnné se uloží první jméno, které je u prvního města (do dalších proměnných můžeš uložit i ostatní data z tabulky). Když cyklus narazí na další jméno, u kterého je stejné město, porovná se podmínkou if jméno se jménem, které je uloženo v proměnné a v případě, že je jméno stejné, porovnají se ještě podmínkou if data (mn. č. slova datum), v případě, že je datum větší (= pravda) (novější), pak se do proměnných uloží všechny aktuální údaje.
No a takhle to pojede dál.

Snad je to aspoň trochu pochopitelné… :)

PS: Promiň, předtím jsem nebral v úvahu, že jméno se taky nesmí schodovat. :)