Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.leden 22:39

Větší blbost než je v odkazu ani nemůže být. Než to trochu rozvedu podotýkám, že jsem celý svůj produktivní život pracoval ve výrobně kyseliny citronové.

1. Kyselina citronová není potravina ale je vedená jako přídatná látka, proto to éčko.
Dříve ( asi tak za 1. republiky !) se kyselina citronová získávala přímo z citronů. V Evropě hráli prim Italové. Dnes se se takto vyrobená KC běžně nevyskytuje pokud vůbec. Někdy kolem roku 1930 se začala KC vyrábět fermentací nejprve tzv. povrchovou, nejnověji hlubinnou. V Evropě se touto cestou ( z melasy) začala vyrábět KC nejdříve v ČSR a Itálie nám nemohla přijít na jméno.

Surovinou pro fermentaci je cukr v jakékoliv formě ! Nejvíce se zpracovávala melasa z cukrovaru, kde se zužitkoval zbytkový cukr, který v melase po výrobě cukru zůstal ( byla to levná a dostupná surovina).
Kyselina sírová, vápno, kyselina solná , hydroxid sodný a desítky dalších chemikálií slouží v technologickém procesu jako pomocné látky sloužící k izolaci a čištění kyseliny citronové, která vznikla fermentací za pomoci plísně aspergilus niger !!!!!!!!!! Nejsou to suroviny. Surovinou je pouze a jedině ten cukr.

Prostě plíseň aspergilus niger umí přeměnit cukr na kyselinu citronovou stejně ,jako určitý druh kvasinek umí cukr přeměnit na špiritus při lihovém kvašení.

Výroba KC je velmi složitý proces, zahrnující fermentaci, izolaci KC a její čištění. Čistící procesy byly tak účinné, že nám na koci linky vypadával krystal KC vyhovující anglické normě BP, a bez jakého dalšího dočisťování tento krystal splňoval další kvalitativní normy jako p.a dokonce i lékopisnou normu !!

KC ale není potravina a je to kyselina. Takže samotnou pojídat není vhodné, nicméně chtěl bych vidět tu zkroucenou pusu po požití. Přesto jsme ji běžně v průběhu procesu používali.

KC je velmi žádaná a je téměř ve všem . Nejvíce se jí spotřebuje v potravinářství v nápojích a jako konzervační a dochucovací prostředek.
V pracích prášcích nahradila fosfáty. Již dávno se fosfátové prací prášky nesmí používat. Používá se ve stavebnictví i ve strojírenství. Farmaceutický průmysl má také velkou spotřebu. V neposlední řadě ji obsahují kdejaké čisticí prostředky.

Přírodní kyselinu citronovou lze dnes získat jedině tak vymačkáním citrónu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.leden 0:55

Větší blbost než je v odkazu ani nemůže být. Než to trochu rozvedu podotýkám, že jsem celý svůj produktivní život pracoval ve výrobně kyseliny citronové.

1. Kyselina citronová není potravina ale je vedená jako přídatná látka, proto to éčko.
Dříve ( asi tak za 1. republiky !) se kyselina citronová získávala přímo z citronů. V Evropě hráli prim Italové. Dnes se se takto vyrobená KC běžně nevyskytuje pokud vůbec. Někdy kolem roku 1930 se začala KC vyrábět fermentací nejprve tzv. povrchovou, nejnověji hlubinnou. V Evropě se touto cestou ( z melasy) začala vyrábět KC nejdříve v ČSR a Itálie nám nemohla přijít na jméno.

Surovinou pro fermentaci je cukr v jakékoliv formě ! Nejvíce se zpracovávala melasa z cukrovaru, kde se zužitkoval zbytkový cukr, který v melase po výrobě cukru zůstal ( byla to levná a dostupná surovina).
Kyselina sírová, vápno, kyselina solná , hydroxid sodný a desítky dalších chemikálií slouží v technologickém procesu jako pomocné látky sloužící k izolaci a čištění kyseliny citronové, která vznikla fermentací za pomoci plísně aspergilus niger !!!!!!!!!! Nejsou to suroviny. Surovinou je pouze a jedině ten cukr.

Prostě plíseň aspergilus niger umí přeměnit cukr na kyselinu citronovou stejně ,jako určitý druh kvasinek umí cukr přeměnit na špiritus při lihovém kvašení.

Výroba KC je velmi složitý proces, zahrnující fermentaci, izolaci KC a její čištění. Čistící procesy byly tak účinné, že nám na koci linky vypadával krystal KC vyhovující anglické normě BP, a bez jakého dalšího dočisťování tento krystal splňoval další kvalitativní normy jako p.a dokonce i lékopisnou normu !!

KC ale není potravina a je to kyselina. Takže samotnou pojídat není vhodné, nicméně chtěl bych vidět tu zkroucenou pusu po požití. Přesto jsme ji běžně v průběhu procesu používali.

KC je velmi žádaná a je téměř ve všem . Nejvíce se jí spotřebuje v potravinářství v nápojích a jako konzervační a dochucovací prostředek.
V pracích prášcích nahradila fosfáty. Již dávno se fosfátové prací prášky nesmí používat. Používá se ve stavebnictví i ve strojírenství. Farmaceutický průmysl má také velkou spotřebu. V neposlední řadě ji obsahují kdejaké čisticí prostředky.

Přírodní kyselinu citronovou lze dnes získat jedině tak vymačkáním citrónu.

Kyselina citronová není syntetická, ani nemůže být. Kyselina citronová je extracelulární metabolit plísně aspergillus niger. K žádné syntéze nedochází !!

BTW. Výroba penicilinu se děje podobně, to jest fermentací z plísně a extrahuje se z roztoku dokonce butylacetátem.