Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.listopad 15:20

D. Moldanová v knize Naše příjmení uvádí toto:

Götz, Goetz – z osobního jména Gotthard (Gottharth), tj. německého osobního jména = v bohu silný. U nás kdysi uctívaný světec.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.listopad 10:58

D. Moldanová v knize Naše příjmení uvádí.

Götz, Goetz – z osobního jména Gotthard (Gottharth), tj. německého osobního jména = v bohu silný. U nás kdysi uctívaný světec.

Jakým způsobem získávala D. Moldanová informace, zmiňuje v púvodu ke své knize.
.
Její výklady příjmení jsou založeny na širokém průzkumu historického materiálu, vycházejí ze znalolsti vývoje jazyka, během téměř tisíciletého období, v němž naše příjmení vznikala, jeho proměn ve všech oblastech jazyka, a to nejen spisovného, ale i nářečí, slov převzatých z jiných jazyků apod.

Podle ní může mít jedno příjmení někllikerý význam, vzniklo na několika místech současně, v různých dobách či společnosti. Zpravidla jde o vědeckou hypotézyu někdy o výklad pravděpodobný v souladu s jazykovým rozborem atd.

Často rozhodnou i matriky, národopisná bádání atd.

Proto významy jmen, které se uvádějí v původních jazycích, nebyly do češtiny převzaty všechny, ale jen některé podle toho, jak se držitel třeba příjmení choval, která verze tomu odpovídala.

Proto často německý, francouzský, maďarský apod. význam širší, navíc i středověké základy slov se lišily.

Světec Gotthard byl u nás známý, zřejmě v tehdejším Německu nikoliv, takže podle badání Moldanové převážila tato varianta na rozdíl od Gottfrieda. I když ani to není vyloučené.

Ale Gott, tedy bůh, je v obou záklaech.

„Sv. Gotthard je patronem několika svatyň ve středních Čechách, jménem patrona místního chrámu se často křtívalo a z křestních jmen vznikala příjmení; tak vysvětlíme, že se příjmením Gotthard označuje i rodina česká od původu.“
http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=3839