Odpověděl/a – 30.září 18:50
„Je velký rozdíl mezi tím, co by ve školním bufetu mělo být a co tam
ve skutečnosti najdete. Ideální varianta je voda, ovoce, zelenina, zakysané
mléčné výrobky, ze sladkostí sušenky bez náplně, žádné bonbony,
lízátka, brambůrky a spol. Mohl bych tady psát, že sladkosti jsou špatně,
bonbóny, buchty, slepované a máčené sušenky jsou špatně atd. Ale co
když by si v takovém zdravém bufetu nikdo nic nekupoval? Budete Vy jako
ředitel, nebo škola bufet dotovat? Budete dotovat cenu ovoce, zeleniny, vody
v lahvích, zdravých müsli tyčinek bez polevy, zdravých sendvičů atd?
Pokud ano, je to skvělá cesta a máte šanci stravovací zvyklosti změnit
alespoň u některých žáků. Dost často je to tak, že si bufet musí na
sebe vydělat a pak tedy musí prodávat to, co si děti koupí a může dlouho
ležet na regálu a nezkazí se to jako ovoce. Že je výběr dětí špatný,
není chyba bufetu, ale výchovy ke zdraví, kterou mají provádět rodiče a
škola. Můj názor je ten, že v ideálním případě mějte bufet jen se
„zdravými“ potravinami, ale nebudete na něm vydělávat, spíše si
myslím, že budete muset zejména na začátku cenu potravin dotovat. Pak máte
šanci ukazovat dětem i ve škole, jak má vypadat zdravá svačina a změnit
celkový jejich přístup. Pokud můžete tak zakažte prodej nezdravých
potravin a vybírejte jen ty zdravé a učte děti správně svačit, ale
nechtějte, aby bufet ve škole vydělával. Navíc není chybou si před
tělocvikem dát sklenici slazené limonády, u dětí preferovat slazenou
limonádu cukrem nebo stévií, než s umělými sladidly, stejně tak řádek
čokolády nebo perník před sportovním kroužkem není chyba.“ 🙂
© 2015 N
http://www.zdrava5.cz/clanek/Co+by+m%C4%9Bl+nab%C3%ADzet+%C5%A1koln%C3%AD+bufet%3F
Odpověděl/a – 30.září 19:28
„Je velký rozdíl mezi tím, co by ve školním bufetu mělo být a co tam
ve skutečnosti najdete. Ideální varianta je voda, ovoce, zelenina, zakysané
mléčné výrobky, ze sladkostí sušenky bez náplně, žádné bonbony,
lízátka, brambůrky a spol. Mohl bych tady psát, že sladkosti jsou špatně,
bonbóny, buchty, slepované a máčené sušenky jsou špatně atd. Ale co
když by si v takovém zdravém bufetu nikdo nic nekupoval? Budete Vy jako
ředitel, nebo škola bufet dotovat? Budete dotovat cenu ovoce, zeleniny, vody
v lahvích, zdravých müsli tyčinek bez polevy, zdravých sendvičů atd?
Pokud ano, je to skvělá cesta a máte šanci stravovací zvyklosti změnit
alespoň u některých žáků. Dost často je to tak, že si bufet musí na
sebe vydělat a pak tedy musí prodávat to, co si děti koupí a může dlouho
ležet na regálu a nezkazí se to jako ovoce. Že je výběr dětí špatný,
není chyba bufetu, ale výchovy ke zdraví, kterou mají provádět rodiče a
škola. Můj názor je ten, že v ideálním případě mějte bufet jen se
„zdravými“ potravinami, ale nebudete na něm vydělávat, spíše si
myslím, že budete muset zejména na začátku cenu potravin dotovat. Pak máte
šanci ukazovat dětem i ve škole, jak má vypadat zdravá svačina a změnit
celkový jejich přístup. Pokud můžete tak zakažte prodej nezdravých
potravin a vybírejte jen ty zdravé a učte děti správně svačit, ale
nechtějte, aby bufet ve škole vydělával. Navíc není chybou si před
tělocvikem dát sklenici slazené limonády, u dětí preferovat slazenou
limonádu cukrem nebo stévií, než s umělými sladidly, stejně tak řádek
čokolády nebo perník před sportovním kroužkem není chyba.“ 🙂
© 2015 N
Tvůj nápad je hezký a také mě nenapadlo, že bys tam mohla prodávat i školní potřeby. 🙂