Odpověděl/a – 31.červenec 18:14
•Hrách setý = lidově hrášek. Pučálka – naklíčený hrách. Jeho příprava byla taková: v široké nádobě se hrách zalil na dva prsty vlažnou vodou a nechal se stát dva dny na teplém místě, až napučel. Potom se slila přebytečná voda – jen tak, aby byly hrášky částečně ponořeny. Po třech dnech mu začínaly rašit klíčky. Takto připravená pučálka se pak nejčastěji zprudka opékala na rozehřátém másle v pánvi. Jídala se hlavně solená a pepřená, ale také na sladko s rozinkami – velikonoční jídlo.
Odpověděl/a – 31.červenec 18:42
•Hrách setý = lidově hrášek. Pučálka – naklíčený hrách. Jeho příprava byla taková: v široké nádobě se hrách zalil na dva prsty vlažnou vodou a nechal se stát dva dny na teplém místě, až napučel. Potom se slila přebytečná voda – jen tak, aby byly hrášky částečně ponořeny. Po třech dnech mu začínaly rašit klíčky. Takto připravená pučálka se pak nejčastěji zprudka opékala na rozehřátém másle v pánvi. Jídala se hlavně solená a pepřená, ale také na sladko s rozinkami – velikonoční jídlo.
Doplňuji:
Hrášek – nedozrálá semena hrachu setého. Je to pojmenování
zdrobnělé, lidové. Mladý hrach se používá jako zelenina, protože je
měkký a dá se jíst i syrový, zatímco hrách nikoliv.