Odpověděl/a – 20.září 14:52
„Burčáku se říká také "mléko starců“ a nikde ve světě si nenašel takovou oblibu jako u nás a v některých oblastech Rakouska a Slovenska. Mírně alkoholický sladký nápoj vzniká z vylisovaného vinného moštu, který po několika dnech zkvasí. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Díky přítomnosti kvasinek obsahuje hodně vitamínu B. Blahodárně působí na vlasy, nehty, pokožku, nervovou soustavu a díky slabému obsahu alkoholu i na srdce a cévy. Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku, proč ne, ale raději je rozložit do několika večerů."
http://www.novinky.cz/cestovani/277372-jak-poznat-dobre-mleko-starcu-burcak.html
–
V. Rejzek v Etymologickém slovníku uvádí, že "burčák = ‘mladé,
nevykvašené víno’. Asi od mor. burkať ‘bouřit,’ zvláště ze
sna.
Machek uvádí stejně, jen řadí původ do oblasti moravskoslo
Odpověděl/a – 20.září 14:57
„Burčáku se říká také "mléko starců“ a nikde ve světě si nenašel takovou oblibu jako u nás a v některých oblastech Rakouska a Slovenska. Mírně alkoholický sladký nápoj vzniká z vylisovaného vinného moštu, který po několika dnech zkvasí. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Díky přítomnosti kvasinek obsahuje hodně vitamínu B. Blahodárně působí na vlasy, nehty, pokožku, nervovou soustavu a díky slabému obsahu alkoholu i na srdce a cévy. Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku, proč ne, ale raději je rozložit do několika večerů."
http://www.novinky.cz/cestovani/277372-jak-poznat-dobre-mleko-starcu-burcak.html
–
V. Rejzek v Etymologickém slovníku uvádí, že "burčák = ‘mladé,
nevykvašené víno’. Asi od mor. burkať ‘bouřit,’ zvláště ze
sna.
Machek uvádí stejně, jen řadí původ do oblasti moravskoslo
Ještě jsem zapomněla – zda se pije k nějakému pokrmu. Opět rada profesionála.
„Sladký burčák není odsouzen jen k „osamocenému“ popíjení.
Na prostřených stolech může dělat společnost nejrůznějším klasickým
českým pokrmům. Podle šéfkuchaře restaurantu Le Papillon Radka Šubrta se
s ním mohou skvěle doplňovat třeba tradiční rychlokvašky nebo vinné
klobásy s kyselým zelím
Tříchodové menu Burčák – české menu nabízí bramboračku s hříbky, vepřový kotlet pečený na česneku s klobásou a šťouchané brambory a domácí bramborové taštičky plněné švestkovými povidly přelité ořechovým máslem."
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/k-burcaku-okurku-nebo-radeji-zeli_138843.html