Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.červen 16:46

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.červen 16:51

Doplňuji:
Pracovní doba je různá – nepřetržité provozy, práce na směny, 12 hodinová pracovní doba se střída s volnem, pravidelná pracovní doba, pružná pracovní dob, nepravidelná atd.

„Zvyk pracovat od šesti hodin ráno pochází z dob Franze Josefa. Starý pán totiž trpěl nespavostí, a jelikož nesnesl pomyšlení na to, aby poddaní spali když on sám už je vzhůru, museli všichni chodit do práce tak, aby v šest už budovali feudalismus. Rakousko-Uhersko je sice už dávno v trapu, ale tento nelidský zvyk bohužel zůstal. Za těch téměř sto let to prostě nikoho nenapadlo zrušit. Nebo možná napadlo, ale nestalo se vůbec nic. A tak i nadále spousta lidí vstává v 5 hodin ráno, aby už od 6 mohla budovat – tentokrát pro změnu kapitalismus.“

http://www.re­flex.cz/clanek/ko­mentare/49529/zde­nek-strnad-navrhuji-prodlouzit-nocni-klid-do-8-rano-minimalne.html

Úředník začíná pracovat později, takže i ten, kdo skončí zaměstnání (zpravidla dělnické profese), může si leccos vyřídit po pracovní době. Úřady pak mají tzv. úřední dny.

Jaké účetní a úřednici pracují často ženy, takže aby mohly děti ráno vypravit do školy. Ale iI úředníci v minulých letech začínali pracovat od 6.00 h. Ženy měly ráno honičku – děti zavést do jeslí a školek, které také začinaly od 6.00 h.