Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.březen 2:26

Na straně elektráren je to regulováno. Navíc síť má jisté samoregulační mechanismy. Například: Pokud elektrárny nestihnou vyregulvoat pokles spotřeby, zvedne se napětí v síti. Pokud se zvedne napětí v síti, budou víc topit tepelné spotřebiče, o chlup víc budou svítit klasické žárovky. Ty tepelné potřebiče sice za čas vypne místní regulace (např. termostat vypne topení o pár sekund dřív, než by jej vypnul při jmenovité napětí) ale to už je s několikaminutovým zpožděním, takže to dá čas na regulaci sítě.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.březen 2:30

Na straně elektráren je to regulováno. Navíc síť má jisté samoregulační mechanismy. Například: Pokud elektrárny nestihnou vyregulvoat pokles spotřeby, zvedne se napětí v síti. Pokud se zvedne napětí v síti, budou víc topit tepelné spotřebiče, o chlup víc budou svítit klasické žárovky. Ty tepelné potřebiče sice za čas vypne místní regulace (např. termostat vypne topení o pár sekund dřív, než by jej vypnul při jmenovité napětí) ale to už je s několikaminutovým zpožděním, takže to dá čas na regulaci sítě.
Doplňuji:
Pokud by rozdíl ve výkonu-příkonu byl příliš velký, že by se to nedorovnalo tímto způsobem, pravděpdoobně by došlo k příliš velkému zvýšení napětí a na to by zareagovali ochrany, které by elektrárnu odpojily. Pokud by to další elektrárny neustály (třeba by zas dávali příliš málo výkonu) postupně by se havarijně odpojily a měli bychom tu blackout.