Odpověděl/a – 11.červenec 12:39
Ze stránky Fyzika v pokusech:
Tento lehký pokus ukazuje, jak se mění hustota kapaliny přidáváním
soli do vody. Také ukazuje, jestli je vejce čerstvé nebo není. K provedení
postačí pouze sklenice, vejce, sůl a samozřejmě voda. Do připravené
sklenice nalijeme vodu a na dno opatrně spustíme vejce. Postupně
přisypáváme do vody sůl, kterou si odměříme např. podle kávových
lžiček (množství soli si později zvážíme pro výpočet hustoty vody).
Občas promícháme, aby se sůl rychleji a lépe rozpustila. Po několika
lžičkách soli začne vejce stoupat ke hladině vody.
Čerstvé vejce má větší hustotu než voda, proto nejprve klesne na dno
sklenice. Přidáváním soli se mění hustota vody (zvětšuje se) proto vejce
nejprve začne plovat (hustota vody se rovná hustotě vejce) a následně
vyplave na hladinu (hustota vody je větší než hustota vejce). Není-li vejce
čerstvé, vyplave na hladinu vody ihned po vložení. Množství soli přidané
do vody závisí na teplotě vody ve sklenici (v teplé vodě se rozpustí
více soli).
Zdroj: http://www.fyzikavpokusech.info/voda/vejce/
Odpověděl/a – 11.červenec 14:53
Ze stránky Fyzika v pokusech:
Tento lehký pokus ukazuje, jak se mění hustota kapaliny přidáváním
soli do vody. Také ukazuje, jestli je vejce čerstvé nebo není. K provedení
postačí pouze sklenice, vejce, sůl a samozřejmě voda. Do připravené
sklenice nalijeme vodu a na dno opatrně spustíme vejce. Postupně
přisypáváme do vody sůl, kterou si odměříme např. podle kávových
lžiček (množství soli si později zvážíme pro výpočet hustoty vody).
Občas promícháme, aby se sůl rychleji a lépe rozpustila. Po několika
lžičkách soli začne vejce stoupat ke hladině vody.
Čerstvé vejce má větší hustotu než voda, proto nejprve klesne na dno
sklenice. Přidáváním soli se mění hustota vody (zvětšuje se) proto vejce
nejprve začne plovat (hustota vody se rovná hustotě vejce) a následně
vyplave na hladinu (hustota vody je větší než hustota vejce). Není-li vejce
čerstvé, vyplave na hladinu vody ihned po vložení. Množství soli přidané
do vody závisí na teplotě vody ve sklenici (v teplé vodě se rozpustí
více soli).
Doplňuji:
Přece starší vejce nemusí být zkažené a že sůl mění hustotu vody.
Vím to i z vlastní zkušenosti. I pokus to dokazuje.
Trochu mě tedy překvapuje, že jste Miroslavstovu /nic pro Vám) ocenili odpověď jako správnou.
Zdroj: http://www.fyzikavpokusech.info/voda/vejce/