Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.listopad 7:51

Koukni na http://www.stre­am.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne a další díly.

Neříkám, že najdeš odpověď na Tvou otázku, ale uděláš si trochu představu, když budeš vidět, jak se co vyrábí. Hodně záleží na tučnosti mléka, od toho se vše vyvíjí.

Zmrzlina není přímo mléčný výrobek, dělávala se ze smetany, dnes i ve značkových zmrzlinách, třeba Magnum, najdeš stužený tuk.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.listopad 12:38

Koukni na http://www.stre­am.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne a další díly.

Neříkám, že najdeš odpověď na Tvou otázku, ale uděláš si trochu představu, když budeš vidět, jak se co vyrábí. Hodně záleží na tučnosti mléka, od toho se vše vyvíjí.

Zmrzlina není přímo mléčný výrobek, dělávala se ze smetany, dnes i ve značkových zmrzlinách, třeba Magnum, najdeš stužený tuk.
Doplňuji:
Ono se nedá určit, kolik mléka na jaký výrobek potřebuješ, pokud jsi viděl pořad, tak nejdříve mléko odtuční a pak zase tuk vrací dle potřeby. U jogurtu si myslím to bude zhruba 1:1, do mléka se přidávají jogurtové kultury, které po zkysání udělají požadovanou konzistenci. Smetana zase záleží na požadované tučnosti. Máslo by se dalo spočítat, musí mít min 82% tuku, takže při tučnosti mléka cca 4% budeš potřebovat cca 20 l zbyde ti odtučněné mléko, které můžeš využít na jiný výrobek, např. na ten sýr, ovšem odtučněný, pro tučný bys musel dodat nějaký tuk.