Odpověděl/a – 20.listopad 7:51
Koukni na http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne a další díly.
Neříkám, že najdeš odpověď na Tvou otázku, ale uděláš si trochu představu, když budeš vidět, jak se co vyrábí. Hodně záleží na tučnosti mléka, od toho se vše vyvíjí.
Zmrzlina není přímo mléčný výrobek, dělávala se ze smetany, dnes i ve značkových zmrzlinách, třeba Magnum, najdeš stužený tuk.
Odpověděl/a – 20.listopad 12:38
Koukni na http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne a další díly.
Neříkám, že najdeš odpověď na Tvou otázku, ale uděláš si trochu představu, když budeš vidět, jak se co vyrábí. Hodně záleží na tučnosti mléka, od toho se vše vyvíjí.
Zmrzlina není přímo mléčný výrobek, dělávala se ze smetany, dnes
i ve značkových zmrzlinách, třeba Magnum, najdeš stužený tuk.
Doplňuji:
Ono se nedá určit, kolik mléka na jaký výrobek potřebuješ, pokud jsi
viděl pořad, tak nejdříve mléko odtuční a pak zase tuk vrací dle
potřeby. U jogurtu si myslím to bude zhruba 1:1, do mléka se přidávají
jogurtové kultury, které po zkysání udělají požadovanou konzistenci.
Smetana zase záleží na požadované tučnosti. Máslo by se dalo spočítat,
musí mít min 82% tuku, takže při tučnosti mléka cca 4% budeš potřebovat
cca 20 l zbyde ti odtučněné mléko, které můžeš využít na jiný
výrobek, např. na ten sýr, ovšem odtučněný, pro tučný bys musel dodat
nějaký tuk.