Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.říjen 11:44

Já bych to nepřeháněla, nemá smysl vařit předem moc
porcí, protože i to nejoblíbenější jídlo se jednou přejí …

Já si většinou vařím od cca 5 do 8 porcí od jednoho jídla (podle druhu
jídla – některé může být v mrazáku déle, jiné chce spotřebovat rychleji)
a pak střídám s čerstvě uvařenými „rychlovkami“.

Mrazím spíše „univerzální“ jídla, k nimž pak můžu střídat různé přílohy.
Třeba ke guláši (ten můžete mít v mrazáku i déle než měsíc) se hodí
knedlík, těstoviny, brambory i rýže.

Vaříte-li často pro jednoho, mohl by se Vám hodit můj tip:
Já si poměrně často připravuji jídlo v troubě.
Doprostřed plechu dám maso a okraje obložím nakrájenými
bramborami, někdy přidávám květák nebo brokolici. Jindy
před dopečením posypu strouhaným sýrem. Často doplňuji
čerstvou syrovou zeleninou (rajčata, okurky, ředkvičky).

Většinou takhle střídám vepřové (nakrájené na plátky a naklepané)
a mleté (malé šišky) – obojí se peče stejně dlouho jako brambory.
Za 20 až 25 minut mám jídlo na dva dny …

  • ––––

Máte-li nějaké odzkoušené tipy, doplňte prosím.
Také hledám způsoby, jak na vaření pro jedince
ušetřit …

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.říjen 22:41

Já bych to nepřeháněla, nemá smysl vařit předem moc
porcí, protože i to nejoblíbenější jídlo se jednou přejí …

Já si většinou vařím od cca 5 do 8 porcí od jednoho jídla (podle druhu
jídla – některé může být v mrazáku déle, jiné chce spotřebovat rychleji)
a pak střídám s čerstvě uvařenými „rychlovkami“.

Mrazím spíše „univerzální“ jídla, k nimž pak můžu střídat různé přílohy.
Třeba ke guláši (ten můžete mít v mrazáku i déle než měsíc) se hodí
knedlík, těstoviny, brambory i rýže.

Vaříte-li často pro jednoho, mohl by se Vám hodit můj tip:
Já si poměrně často připravuji jídlo v troubě.
Doprostřed plechu dám maso a okraje obložím nakrájenými
bramborami, někdy přidávám květák nebo brokolici. Jindy
před dopečením posypu strouhaným sýrem. Často doplňuji
čerstvou syrovou zeleninou (rajčata, okurky, ředkvičky).

Většinou takhle střídám vepřové (nakrájené na plátky a naklepané)
a mleté (malé šišky) – obojí se peče stejně dlouho jako brambory.
Za 20 až 25 minut mám jídlo na dva dny …

  • ––––

Máte-li nějaké odzkoušené tipy, doplňte prosím.
Také hledám způsoby, jak na vaření pro jedince
ušetřit …
Doplňuji:
Koukám, že jsem na vlastní otázku neodpověděla:

Zmrazení je šetrnější způsob uchování potravin
než např. zavařování. Při správném postupu
zůstanou zachovány i některé vitamíny (ne všechny).

A nebránila bych se úplně ani polotovarům,
obzvláště, pokud si je připravíte sám.
Můžete si připravit a zmrazit různé základy
a přidávat je do jídel.