Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červenec 19:58

Záleží na tom, co je uvedeno " v odst. 2., bod III Doba nájmu" v nájemní smlouvě a jestli jste s tím souhlasili a podepsali to.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červenec 21:19

Záleží na tom, co je uvedeno " v odst. 2., bod III Doba nájmu" v nájemní smlouvě a jestli jste s tím souhlasili a podepsali to.
Doplňuji:
Obávám se, že nezaplacení druhé poloviny kauce by mohlo být posouzeno jako hrubé porušení nájemní smlouvy. Majitelka neobdržela (jistotu) kauci, ze které by použila peněžní prostředky na úhradu vámi nezaplaceného nájemného a může vám dát okamžitou výpověď bez přivolení soudu.
„Pokud se váš nájemce dostane do potíží a nebude schopen platit nájem, můžete (dle zákonných podmínek) čerpat dlužnou částku ze složené kauce. Pokud navíc nájemce do určité doby "vyčerpanou“ část kauce nedoplní, můžete mu dát z nájmu bytu výpověď. „
http://www.hy­poindex.cz/ne­plati-najem-sam-se-rad-vystehuje/
"Nově zákon zavedl také právo pronajímatele požadovat na nájemci složení vratné kauce k zajištění platby nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, a to ve výši odpovídající až trojnásobku součtu měsíčního nájemného a záloh na "služby“. Kauce je splatná v okamžiku sjednání nájemní smlouvy. Pronajímatel může z kauce čerpat prostředky v okamžiku, kdy nájemce např. nezaplatí nájemné, nebo byt poškodí a odmítá jej na vlastní náklady opravit. A nájemce má pak povinnost peníze na kauci do 1 měsíce doplnit, neučiní-li tak, i to může být důvod k výpovědi bez přivolení soudu. V případě, že je vše v pořádku, musí pronajímatel po skončení nájemního vztahu kauci nájemci vrátit, opět nejpozději do 1 měsíce od data vyklizení a předání bytu."
Zdroj: http://www.pe­nize.cz/18108-jak-je-to-s-vypovedi-z-najmu

Rozhodně se poraďte s právníkem.