Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.květen 20:41

Dá se to řešit pomocí vzorců z analytické geometrie, což asi nebudeš znát, ale měla by se na to použít i Pythagorova věta. Znáš vrchol a protější stranu, její rozměr. Mpůžeš si určit i přeponu trojúhelníka, který má vrchol v těžišti další ve zbývajících stranách. Pak dostatneš pravoúhlý trojúhelník, kde znáš přeponu – část těžnice, , další odvěsna je polovina strany, kterou znáš a zbývající odvěsna je výška – tedy pravoúhlý trojúhelník a použiješ tady Pythagorovu větu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.květen 20:50

Dá se to řešit pomocí vzorců z analytické geometrie, což asi nebudeš znát, ale měla by se na to použít i Pythagorova věta. Znáš vrchol a protější stranu, její rozměr. Mpůžeš si určit i přeponu trojúhelníka, který má vrchol v těžišti další ve zbývajících stranách. Pak dostatneš pravoúhlý trojúhelník, kde znáš přeponu – část těžnice, , další odvěsna je polovina strany, kterou znáš a zbývající odvěsna je výška – tedy pravoúhlý trojúhelník a použiješ tady Pythagorovu větu.
Doplňuji:
Doplňuji – získáš trojúhelníky, kde je možné zjistit přeponu jako část těžnice a počítáš výšku. Pokud si to převedeš na úlohu analytické geometrie, tedy určit vzdálenost dvou bodů. Z poměru odvěsen můžeš určit úhel.