Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.květen 14:15

Příprava:
Z 0,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek a ohřáté mléko. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme.

Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Tvarujeme koláče, které klademe na předehřáté plechy a ještě necháme kynout. Poté potřeme žloutkem, naplníme náplní podle chuti a možností a pečeme.

Teplota by měla být okolo 170° C a koláče by neměly příliš ztmavnout.

Ingredience:
žloutek na potření

Náplň:
dle chuti povidla, tvaroh, ořechy, marmeláda

Těsto:

citrónová kůra
30 g droždí
100 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
80 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
250 ml mléko
sůl
2 ks žloutek

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.květen 14:22

Příprava:
Z 0,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek a ohřáté mléko. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme.

Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Tvarujeme koláče, které klademe na předehřáté plechy a ještě necháme kynout. Poté potřeme žloutkem, naplníme náplní podle chuti a možností a pečeme.

Teplota by měla být okolo 170° C a koláče by neměly příliš ztmavnout.

Ingredience:
žloutek na potření

Náplň:
dle chuti povidla, tvaroh, ořechy, marmeláda

Těsto:

citrónová kůra
30 g droždí
100 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
80 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
250 ml mléko
sůl
2 ks žloutek
Doplňuji:
Ještě doplnění. Někdy peču i z hladké mouku, přidávám i 4 žloutky ), chci-lí mít koláče sváteční. Místo másla lze použít i sádlo, někdo dává i olej, heru.
Dají se použít i celá vejce (1), ale koláče nejsou tak měkké.