Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.listopad 20:33

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.listopad 20:36

Doplňuji:
a nie.

V únoru 2013 podepsal potřebný počet senátorů (28[98]) návrh ústavní žaloby na prezidenta Václava Klause především v souvislosti s amnestií, ale i dalšími kroky během funkčního období. V historii České republiky se dosud žádný návrh na žalobu proti prezidentu republiky nedostal tak daleko. Zároveň byla Senátu doručena petice 73 tisíc lidí s výzvou k podání žaloby. Velezrada je ústavní delikt, kterého se může dopustit pouze prezident republiky, který jedná proti svrchovanosti a celistvosti republiky, nebo proti jejímu demokratickému řádu. Vzhledem k prezidentově zvláštní imunitě neboli indemnitě to byl jediný právní krok, který mohl být proti němu během funkčního období podniknut.

Dne 4. března k návrhu proběhla mimořádná schůze Senátu, která podání ústavní žaloby schválila. Jde o první ústavní žalobu na prezidenta v historii České republiky. Jako důvody pro žalobu byly uvedeny amnestie z 1. ledna 2013, nedokončování ratifikace mezinárodních smluv, nenavrhování kandidátů na soudce Ústavního soudu a nerozhodnutí o jmenování či nejmenování čekatele Petra Langera soudcem. Tím se měl dopustit jednání směřujícího proti svrchovanosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Pro podání žaloby Ústavnímu soudu hlasovalo 38 senátorů, zbývajících 30 přítomných senátorů bylo proti podání žaloby.

Věc byla projednána v plénu pod sp. zn. Pl. ÚS 17/13, a to přednostně. Soudcem zpravodajem byl určen Jan Musil. Řízení však bylo bez věcného projednání zastaveno, a to proto, že Václav Klaus již v tu dobu nebyl ve funkci prezidenta republiky.

17. října 2013 8:43
Protikorupční policie odložila vyšetřování okolností amnestie Václava Klause. Dospěla totiž k závěru, že během ní nedošlo ke korupci ani jinému trestnému činu. Její rozhodnutí ještě přezkoumá pražské městské státní zastupitelství. …

http://zpravy­.idnes.cz/pro­tikorupcni-policie-odlozila-proverovani-klausovy-amnestie-pw0-/krimi.aspx?c=A131017­_083513_krimi_cen