Odpověděl/a – 8.říjen 10:20
Nejlepší je rada od odborníka.
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm – 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem – těsně vedle sebe. Nejvhodnější doba na přípravu křížal je s nástupem topné sezony, jelikož doba schnutí se výrazně zkrátí, pokud nemáte šušičku. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 – 2 dny. Pak přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Nahnilé ovoce na přípravu křížal nepoužíváme! Chuťově jsou lepší z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.
Křížaly lze použít jako zdravé mlsání k televizi, na přípravu kompotu nebo nádivky. Nebo trošku zhřešit a namáčet je v čokoládě.
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-se-delaji-pripravuji-krizaly-d
Další zajímavosti v odkazu
http://jahoda2020.blog.cz/0809/krizaly
Jablečné křížaly před sušením namáčím do citrónové šťávy, aby netmavly. Lze použít i kyselinu citronovou. Záleží také na druhu jablek, jejich zralosti. Suším je v sušičce.
Odpověděl/a – 8.říjen 14:47
Nejlepší je rada od odborníka.
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm – 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem – těsně vedle sebe. Nejvhodnější doba na přípravu křížal je s nástupem topné sezony, jelikož doba schnutí se výrazně zkrátí, pokud nemáte šušičku. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 – 2 dny. Pak přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Nahnilé ovoce na přípravu křížal nepoužíváme! Chuťově jsou lepší z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.
Křížaly lze použít jako zdravé mlsání k televizi, na přípravu kompotu nebo nádivky. Nebo trošku zhřešit a namáčet je v čokoládě.
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-se-delaji-pripravuji-krizaly-d
Další zajímavosti v odkazu
http://jahoda2020.blog.cz/0809/krizaly
Jablečné křížaly před sušením namáčím do citrónové šťávy, aby
netmavly. Lze použít i kyselinu citronovou. Záleží také na druhu jablek,
jejich zralosti. Suším je v sušičce.
Doplňuji:
Omylem jsem vložila chybný odkaz na starší odpovědi. Stávající odpověď
jsem doplnila o další informace, na něž se tazatel ptal.
http://www.odpovedi.cz/otazky/susene-ovoce-2
SA