Odpověděl/a – 15.červenec 11:23
postcd: ty si vážně myslíš, že síra je v potravinách obsažena v elementární formě jako žluté páchnoucí krystalky a z toho usuzuješ, že se nezničí varem ani mrazem? 😁
Hakunamatata: síra je vstřebatelná jako součást dvou aminokyselin, z nichž jednu si lidský organismus neumí sám syntetizovat a je tedy nezbytný její přísun v potravě. Ať už tato aminokyselina – methionin – podléhá tepelnému rozkladu či nikoliv, faktem je, že síra je třetím nejvíc zastoupeným minerálem v lidském organismu, po vápníku a fosforu. Takže zřejmě nedostatkem síry při normálních stravovacích zvyklostech netrpíme.
Zdroj: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/24
Odpověděl/a – 15.červenec 11:36
postcd: ty si vážně myslíš, že síra je v potravinách obsažena v elementární formě jako žluté páchnoucí krystalky a z toho usuzuješ, že se nezničí varem ani mrazem? 😁
Hakunamatata: síra je vstřebatelná jako součást dvou aminokyselin,
z nichž jednu si lidský organismus neumí sám syntetizovat a je tedy
nezbytný její přísun v potravě. Ať už tato aminokyselina –
methionin – podléhá tepelnému rozkladu či nikoliv, faktem je, že síra
je třetím nejvíc zastoupeným minerálem v lidském organismu, po vápníku
a fosforu. Takže zřejmě nedostatkem síry při normálních stravovacích
zvyklostech netrpíme.
Doplňuji:
Ta druhá aminokyselina, kterou si tělo umí syntetizovat samo, samozřejmě
také požaduje přísun síry v potravě, tentokrát už v jakékoliv
organické formě. Tepelný rozklad je v tomto případě irelevantní,
trávicí soustava si stejně složitější molekuly rozštěpí podle
potřeby.
Zdroj: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/24