Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.červenec 11:23

postcd: ty si vážně myslíš, že síra je v potravinách obsažena v elementární formě jako žluté páchnoucí krystalky a z toho usuzuješ, že se nezničí varem ani mrazem? 😁

Hakunamatata: síra je vstřebatelná jako součást dvou aminokyselin, z nichž jednu si lidský organismus neumí sám syntetizovat a je tedy nezbytný její přísun v potravě. Ať už tato aminokyselina – methionin – podléhá tepelnému rozkladu či nikoliv, faktem je, že síra je třetím nejvíc zastoupeným minerálem v lidském organismu, po vápníku a fosforu. Takže zřejmě nedostatkem síry při normálních stravovacích zvyklostech netrpíme.

Zdroj: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/24

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.červenec 11:36

postcd: ty si vážně myslíš, že síra je v potravinách obsažena v elementární formě jako žluté páchnoucí krystalky a z toho usuzuješ, že se nezničí varem ani mrazem? 😁

Hakunamatata: síra je vstřebatelná jako součást dvou aminokyselin, z nichž jednu si lidský organismus neumí sám syntetizovat a je tedy nezbytný její přísun v potravě. Ať už tato aminokyselina – methionin – podléhá tepelnému rozkladu či nikoliv, faktem je, že síra je třetím nejvíc zastoupeným minerálem v lidském organismu, po vápníku a fosforu. Takže zřejmě nedostatkem síry při normálních stravovacích zvyklostech netrpíme.
Doplňuji:
Ta druhá aminokyselina, kterou si tělo umí syntetizovat samo, samozřejmě také požaduje přísun síry v potravě, tentokrát už v jakékoliv organické formě. Tepelný rozklad je v tomto případě irelevantní, trávicí soustava si stejně složitější molekuly rozštěpí podle potřeby.

Zdroj: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/24