anonym
Odpověděl/a – 6.červenec 18:55
Vepřo- KNEDLO-zelo. Ve spojení (jak zní otázka) s vepřovou pečení a
kysaným zelím, se jedná většinou o knedlík bramborový. Pokud je zelí
hlávkové, tak může být i houskový knedlík. Všem druhům (houskový,
bramborový, chlupatý, ovocný, švestkový…) se u nás říká
knedlík.
Jižní Čechy.
anonym
Odpověděl/a – 7.červenec 11:27
Vepřo- KNEDLO-zelo. Ve spojení (jak zní otázka) s vepřovou pečení a
kysaným zelím, se jedná většinou o knedlík bramborový. Pokud je zelí
hlávkové, tak může být i houskový knedlík. Všem druhům (houskový,
bramborový, chlupatý, ovocný, švestkový…) se u nás říká
knedlík.
Jižní Čechy.
Doplňuji:
Jsem z Jižních Čech a tady se „buchta“ říká něčemu, co připomíná
bílou chlebíčkovou večku a peče se se před domácí zabijačkou a je
třeba k výrobě jitrnic. Dnes hodně hospodyněk kupuje večky, ale stará
poctivá škola (nebo škudlilky) pečou „buchtu“ doma.