Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červen 8:41

Komunisté udělali zásadní chybu v tom, že při budování nového a lepšího řádu pracovali s utopistickou představou člověka. Společnost nebyla ještě na takové úrovni, aby lidé dokázali střízlivě posuzovat a uspokojovat své potřeby. Několikrát se stalo, že se zkoumalo, jak jsou lidé poctiví. Například byla na náměstí v NJ bedna s toaletním papírem, byla zde cenovka a kasička na peníze. Cena byla nižší než v obchodě, ale stejně jen málokdo zaplatil. Pro člověka se zlodějskými, tedy kriminálními, sklony komunismus nebyl a většina společnosti to měla, bohužel, nastaveno jinak (známé je z té doby heslo: kdo neokrádá stát /zaměstnavatele/, ten okrádá rodinu). Myšlenka komunismu rozhodně není špatná. Je ale utopistická, protože nevychází z reálné situace. Naše společnost bude muset ujít ještě hodně velký kus cesty, než začne upřednostňovat vyšší hodnoty a ideály. Zatím jsme od doby Marxe, Englse a Lenina moc nepokročili. Rozhodně je krokem zpátky pseudokapitalismus, v němž se teď hrabeme jako v žumpě. Lidské hodnoty dostaly důkladně na frak.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červen 9:33

Komunisté udělali zásadní chybu v tom, že při budování nového a lepšího řádu pracovali s utopistickou představou člověka. Společnost nebyla ještě na takové úrovni, aby lidé dokázali střízlivě posuzovat a uspokojovat své potřeby. Několikrát se stalo, že se zkoumalo, jak jsou lidé poctiví. Například byla na náměstí v NJ bedna s toaletním papírem, byla zde cenovka a kasička na peníze. Cena byla nižší než v obchodě, ale stejně jen málokdo zaplatil. Pro člověka se zlodějskými, tedy kriminálními, sklony komunismus nebyl a většina společnosti to měla, bohužel, nastaveno jinak (známé je z té doby heslo: kdo neokrádá stát /zaměstnavatele/, ten okrádá rodinu). Myšlenka komunismu rozhodně není špatná. Je ale utopistická, protože nevychází z reálné situace. Naše společnost bude muset ujít ještě hodně velký kus cesty, než začne upřednostňovat vyšší hodnoty a ideály. Zatím jsme od doby Marxe, Englse a Lenina moc nepokročili. Rozhodně je krokem zpátky pseudokapitalismus, v němž se teď hrabeme jako v žumpě. Lidské hodnoty dostaly důkladně na frak.
Doplňuji:
Annasin příspěvek mne ještě přivedl na jednu myšlenku. O komunismu často mluvíme jako o něčem, co tu snad bylo. To je omyl. Komunismus jako takový nikdy nebyl uveden do života. Žili jsme v socialistné společnosti a stejně tak to bylo se všemi státy „východního bloku“ včetně Kuby. V těchto státech však byly mocné komustické strany, které se k ideálům komunismu hlásily. Jaká byla realita, to si většina dříve narozených dobře pamatuje. Komunismus zůstal „na papíře“ k tomu jsme se dle teorie měli nenásilnou formou dobrat.
Jenže jsme to vzali zkratkou přes Albánii. Od tzv. vyššího společenského řádu jsme se vrátili k nižšímu a ten jsme posvětili na nejvyšší „dobro“. Často přeemýšlím nad tím, pro koho to dobro opravdu je. Jedni se pachtí, mamoní, shánějí a potom se bojí o peníze. Druzí mají zase problém, jak bez peněz vyjít. Něco ten socialismus do sebe měl, ale také šlo většinou o prachy. Jestli to nakonec nebude tím, že člověk je v podstatě sobec, neurvalec a hamižník?