Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červen 0:27

Souhlasím, běž co nejdřív, zítra, na veterinu, některé mají otevřeno do večera a mají nonstop službu. My tu nevíme, co s ním je. Nebyl nějak dlouho poslední parné dny na přímém slunci? Ale netuším, jestli pes může taky dostat úpal či úžeh…

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červen 0:34

Souhlasím, běž co nejdřív, zítra, na veterinu, některé mají otevřeno do večera a mají nonstop službu. My tu nevíme, co s ním je. Nebyl nějak dlouho poslední parné dny na přímém slunci? Ale netuším, jestli pes může taky dostat úpal či úžeh…
Doplňuji:
Zjistila jsem, že může dostat úpal i úžeh. Tady čtení o tom:
http://www.chi­huahuatym.cz/zdra­vi/prehrati/preh­rati.php.

Že se jedná o úžeh poznáme na zvířeti podle potácivé a nejisté chůze, slabosti a skleslosti pejska. Pejskovi se také špatně dýchá, dýchání je rychlejší a pro pejska namáhavé. Pokud na pejskovi zpozorujeme tyto příznaky musíme okamžitě příčiny způsobující úpal včas odstranit. Pokud tak neučiníme jeho stav se bude rychle zhoršovat, dostaví se křeče a záškuby svalů. Pejsek pak upadá a v křečích uhyne ochrnutím srdeční činnosti. Úžeh se léčí studenou sprchou nebo koupelí v chladu.Podáváme studené obklady a zajistíme dostatek tekutin.

Úpal: Stejně jako u úžehu zajistit dostatek tekutin. Na hlavu a srdeční krajinu klademe studené obklady nebo sáčky z ledem, abychom snížili tělesnou teplotu co nejdříve. Pejsek může upadnout do šoku proto je nezbytné zajistit přepravu postiženého zvířete k veterinárnímu lékaři.

Mokré zábaly (nepolévejte zvíře ledovou vodou, jeho tělíčko by z toho mohlo dostat šok), studené voda vpravená do tlamy, navlhčení čumáku a při potížích s dýcháním vyhledání veterináře, který může pomoci intenzivní infuzní terapií či použití chladné klysmy /klystýru/ a kyslíková terapie.

Při ochlazování postupujte vždy od hlavy. Nejprve položte studený ručník nebo mraženou zeleninu do týla zvířete. Pak druhý mokrý ručník na jeho hruď, nakonec zabalte packy. Podat zvířeti, v případě, že je ochotné pít, můžete i trošku iontového nápoje. Ten se vyrábí i speciální zvířecí, ale obyčejný lidský také postačí.