Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.květen 17:27

Samozřejmě, pokud má smlouva všechny náležitosti tak je platná i kdyby byla napsáýna na pytlíku od rohlíků.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.květen 18:51

Samozřejmě, pokud má smlouva všechny náležitosti tak je platná i kdyby byla napsáýna na pytlíku od rohlíků.
Doplňuji:
Vzhlerm k tomu, že admin nepovažuje vložený odkaz za odpověď , tak raději kopíruji.

Smlouva o půjčce ošetřuje situaci, kdy se věřitel rozhodne přenechat dlužníkovi určité množství druhově určených věcí. Jednat se může o cokoli, např. o peníze, automobil nebo třeba i obilí apod. Dlužník se ve smlouvě zavazuje, že tyto věci věřiteli po určité smluvené době zase vrátí.

Smlouvy o půjčce upravuje zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (ObchZ) v § 657.

Půjčky by se daly rozdělit na úplatné a bezúplatné, přičemž smluvní strany si mohou mezi sebou sjednat úroky. Ty mohou být libovolně vysoké a záleží jen na smluvních stranách, na jak vysokých úrocích se dohodnou, i když je pravda, že příliš vysoký úrok by asi soudem nebyl uznán.
V případě, že si smluvní strany mezi sebou půjčují nepeněžní půjčku, je možné se dohodnout na vrácení zboží ve větším množství či v lepší kvalitě.
Obsahem smlouvy o půjčce peněz je přenechání určité finanční částky od věřitele dlužníkovi, přičemž dlužník se zavazuje vůči věřiteli, že mu částku do určité doby zase vrátí. Pokud jste si někdy půjčovali peníze, a nebo půjčovali peníze někomu jinému, určitě jste se s tímto typem smlouvy setkali. Při tomto úkonu si musíte dávat pozor na to, aby vše bylo v souladu s Občanským zákoníkem a Českým zákoníkem. Smlouva o půjčce se velmi podobá smlouvě o úvěru, ovšem s drobnými rozdíly: U smlouvy o úvěru se peníze musí někdy vrátit, kdežto u smlouvy o půjčce se peníze musí předat v hotovosti.
Na co si dát pozor při sjednávání půjček on-line? Především na to správně určit kdo je dlužníkem a kdo věřitelem. Pokud se toto zamění, mohou vzniknout problémy. Určitě si také dávejte pozor na správné vyplnění výše dlužné částky, měny, výše úroku, počet splátek a dobu splatnosti!

Smlouva o půjčce

podle § 657 a. Občanského zákoníku

Uzavřena ……………………………

1. věřitel
Jméno, příjmení…………………………­………
rodné číslo…………………………­…………….
bytem………………………­…………………….

a

2. dlužník
Jméno, příjmení…………………………­………
rodné číslo…………………………­…………….
bytem …………………………………………….
uzavírají na základě vzájemné dohody tuto
Smlouvu o půjčce
Článek I.
Věřitel přenechal dnešního dne dlužníkovi jako půjčku částku ………….,– Kč (slovy: ………………………… korun českých) v hotovosti. Dlužník podpisem této smlouvy přijetí částky potvrzuje.

Článek II.
Dlužník se zavazuje vrátit věřiteli částku uvedenou v čl. I. smlouvy v plné výši navýšenou o částku ……………Kč nejpozději do ………………… 2007, a to v hotovosti na adrese věřitele. Dlužník je oprávněn vrátit půjčenou finanční částku před dobou stanovenou ve smlouvě.

Článek III.
Nezaplatí-li dlužník dlužnou částku tak, jak je stanoveno v této smlouvě, je
povinen zaplatit věřiteli úrok z prodlení ve výši běžné roční úrokové sazby z nezaplacené
částky.

Článek IV
Účastníci této smlouvy prohlašují, že si tuto smlouvu před jejím podpisem přečetli, a shledali, že její obsah přesně odpovídá jejich pravé vůli a zakládá právní následky.

V.
Tato smlouva je sepsána ve dvou vyhotoveních, po jednom pro věřitele a dlužníka.
Na důkaz svého souhlasu s celým obsahem smlouvy připojují smluvní strany své podpisy.
V (místo) dne ……………………
………………………………. ………………………………..
věřitel dlužník