Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.květen 0:13

Jako občan ČR jsi povinen platit jedno i druhé. Buď jsi podnikatel a přihlašuješ a odhlašuješ se na obou institucích sám, nebo jsi zaměstnanec a provede to za tebe zaměstnavatel.
Za studenta, nezaměstnaného, ženu na MD, důchodce a pod. bude platit pojistné stát.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.květen 8:42

Jako občan ČR jsi povinen platit jedno i druhé. Buď jsi podnikatel a přihlašuješ a odhlašuješ se na obou institucích sám, nebo jsi zaměstnanec a provede to za tebe zaměstnavatel.
Za studenta, nezaměstnaného, ženu na MD, důchodce a pod. bude platit pojistné stát.
Doplňuji:
Ale,ale. Copak se to děje, že v doplnění reaguješ tolik rozhořčeně? Nikdo Ti tu neřekl, že se musíš našim zákonům bezpodmínečně přizpůsobit. Hledej zemi, kde mají pravidla nastavená jinak. Jako občan ČR máš totiž právo zdejší zákony nedodržovat, ale v tom případě nemůžeš být členem „toho ovčího stáda“.
Také můžeš jako občan požádat svého poslance, aby připomínkoval zákon, který se Ti nelíbí a požádal o jeho zrušení nebo změnu.
A teď z druhé strany: spousta věcí se nám nelíbí. Hodnotíme je negativně a cítíme je jako bezpráví. Jenže skutečností je, že žádný řadový občan nevidí do zákulisí tvorby zákonů a stěží jsme schopni pochopit, kolik je za tím práce. Opodstatnění už chápeme tím méně, že nerozumíme ani ekonomice, kterou se náš parlament řídí.
Nadáváme na všechno, co nás stojí peníze. Často právem, protože je zde hodně kauz, které prokázaly, že se s našimi daněmi nehospodaří ekonomicky.
Jsme tupé stádo, jak zde píšeš, ale máme zákonné prostředky jak zde něco změnit. Jsou samozřejmě i ty nezákonné, ale za jejich použití si potom ponese následky každý sám. Občanská nespokojenost se nemusí vždy projevit revolucí.
Bylo by vhodné, kdybys uvedl, co bys pro změnu systému navrhoval Ty. Nedodržování zákona takovou změnu určitě nepřinese. Jenom si nejsem jistá, že politická debata na jakékoliv téma by se měla uskutečnit zde.