Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.březen 0:05

http://21stole­ti.cz/blog/201­2/05/09/jak-se-vyrabi-vrtule/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.březen 11:36

http://21stole­ti.cz/blog/201­2/05/09/jak-se-vyrabi-vrtule/
Doplňuji:
http://21stole­ti.cz/?s=vrtu­le

Jako vrtule se označuje zařízení schopné přeměňovat rotační pohyb na tah nebo naopak tah na rotační pohyb. Využívá se v mnoha různých oborech, ale nejčastěji si ji lidé spojují s pohonem letadel.
Při rotaci ve vzduchu působí na každý vrtulový list aerodynamická síla. Každá část listu se pohybuje stejnou úh-lovou rychlostí, ale vzhledem k rozdílné vzdálenosti od středu vrtule se liší obvodová rychlost. Proto je list vrtule upraven do takového profilu, aby součin obvodové rychlosti a součinitele vztlaku byl stálý, a tím bylo rozložení vztlaku po celé délce listu stálé.
Vrtule mívají různý počet listů – ty nejjednodušší a nejstarší byly vybroušené z jediného dřevěného bloku slepeného z několika vrstev. Nejmodernější vrtule jsou vyrobené z kompozitních materiálů a hlava vrtule obsahuje mechanismus umožňující natáčení vrtulových listů za chodu.

Video v odkazu popisuje detailní postup při výrobě moderních vrtulí z kompaktního hliníku, včetně natáčecího mechanismu až po nátěr a protimrazovou­ folii.