Odpověděl/a – 30.listopad 0:07
Já cukroví nemusím, ale šíleně mě baví ho dělat. Rodinnou klasiku moc nedělám, protože od té doby, co jsem začala improvizovat s košíčky a měly všude obrovsky úspěch, dělám jich hodně druhů. Manžel je má také nejraději (ale musí být hodně naplněné:-). Z těch, které mám už napečené vedou ořechovo-karamelové. Jsou hodně rychlé, jednoduché, a snad právě proto tak báječně chutnají:-)
Odpověděl/a – 30.listopad 12:39
Já cukroví nemusím, ale šíleně mě baví ho dělat. Rodinnou klasiku
moc nedělám, protože od té doby, co jsem začala improvizovat s košíčky
a měly všude obrovsky úspěch, dělám jich hodně druhů. Manžel je má
také nejraději (ale musí být hodně naplněné:-). Z těch, které mám už
napečené vedou ořechovo-karamelové. Jsou hodně rychlé, jednoduché, a snad
právě proto tak báječně chutnají:-)
Doplňuji:
Ráda ti dám recept. 🙂 Ale dělám všechno od oka, takže přesný rozpis
to nebude. Ale není to nic složitého, hustota jako na linecké. Mouka hladká
(já dávám i celozrnnou, protože hezky voní – nejen:-), třtinový a
moučkový cukr, mleté vlašské ořechy, jedno vejce, máslo, vanilka, lžíce
medu. Těstem plníš košíčky (tence). Upečené naplníš směsí (drobněji
sekané vlašské ořechy, zkaramelizované kondenzované mléko – koupíš
už hotové, trocha javorového sirupu pro vůni – nemusí být). Po
rozležení je to chuťově úplně stejné jako medovník (jestli ho máš
ráda, budeš nadšená:-).
Výborné a také rychlé jsou nugátové. Těsto: hladká mouka, máslo,
vanilka, moučkový cukr, jemně sekané mandle. Opět – upéct košíčky.
Náplň: rozpustíš tři hořké čokolády v troše smetany ke šlehání a
přidáš celé slazené kondenzované mléko Salko. Hmota se nejdřív nezdá,
ale po chvíli míchání úplně zleskne a začne se táhnout. Můžeš pak
plnit košíčky jenom tímhle čistým nugátem, nebo do něj lze přidat
nasekané, pražené mandle v karamelu, kandované ovoce atd. Dobré je
košíčky nejdřív potřít kyselým rybízovým džemem (hodně pikantní je
třeba černý rybíz ale maliny jsou také super:-)