Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.duben 9:49

Rozepíši se víc než Bubca.

Když se o někom řekne, že je kabrňák, pochválili jsme ho jednoznačně, není to žádné „ano, ale“, je to jen a jen „ano“. Jak říká Slovník spisovného jazyka českého, „kabrňák“ je člověk vynikající vlastnostmi tělesnými nebo duševními, zdatný člověk, chlapík …. Přeneseně, vše vynikajících vlastností. Pozoruhodné je, že výraz kabrňák nemá žádnou ženskou variantu.

Původ zajímavě zvučného pochvalného slova kabrňák je opravdu překvapivý, souvisí totiž s kapry, eventuálně i s lékařstvím a jeskyňářstvím. Podívejme se na ty kapry. Slovo kabrňák se totiž do běžné češtiny dostalo z odborné terminologie rybářské či rybnikářské. Opravdu silným, zdatným, velkým kaprům se totiž říká kabrňák, což je z dřívějšího kaberňák, které vzniklo z kaverňák, a to pochází z dvojslovného spojení kaverný kapr. V rybníce je totiž hned u výpusti místo ohrazené brlením, které je hlubší než zbytek rybníka. Říká se mu kaverna nebo také kaberna, a na tomto místě se zdržují největší, nejsilnější, nejzdatnější kapři, kapři kaverní, kaberní, prostě kabrňáci. Proč se tohle místo v rybníce jmenuje kaberna či kaverna není úplně jisté. S největší pravděpodobností najdeme odpověď – vysvětlení za pomoci latinského slova caverna. Caverna je dutina. Kaberna v rybníce, v níž se zdržují kapři kabrňáci, má opravdu podobu jakési dutiny. A proto se také toto slovo používá v lékařství i jeskyňářství.

Zdroj: http://74.125.77.132/search?q=cache:uPe_grZXIzwJ:www.mrv.cz/kabrnak/index.html+p%C5%AFvod+slova+kabr%C5%88%C3%A1k&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.říjen 18:26

Rozepíši se víc než Bubca.

"Když se o někom řekne, že je kabrňák, pochválili jsme ho jednoznačně, není to žádné „ano, ale“, je to jen a jen „ano“. Jak říká Slovník spisovného jazyka českého, „kabrňák“ je člověk vynikající vlastnostmi tělesnými nebo duševními, zdatný člověk, chlapík …. Přeneseně, vše vynikajících vlastností. Pozoruhodné je, že výraz kabrňák nemá žádnou ženskou variantu.

Původ zajímavě zvučného pochvalného slova kabrňák je opravdu překvapivý, souvisí totiž s kapry, eventuálně i s lékařstvím a jeskyňářstvím.

Podívejme se na ty kapry. Slovo kabrňák se totiž do běžné češtiny dostalo z odborné terminologie rybářské či rybnikářské. Opravdu silným, zdatným, velkým kaprům se totiž říká kabrňák, což je z dřívějšího kaberňák, které vzniklo z kaverňák, a to pochází z dvojslovného spojení kaverný kapr. V rybníce je totiž hned u výpusti místo ohrazené brlením, které je hlubší než zbytek rybníka. Říká se mu kaverna nebo také kaberna, a na tomto místě se zdržují největší, nejsilnější, nejzdatnější kapři, kapři kaverní, kaberní, prostě kabrňáci. Proč se tohle místo v rybníce jmenuje kaberna či kaverna není úplně jisté. S největší pravděpodobností najdeme odpověď – vysvětlení za pomoci latinského slova caverna. Caverna je dutina. Kaberna v rybníce, v níž se zdržují kapři kabrňáci, má opravdu podobu jakési dutiny. A proto se také toto slovo používá v lékařství i jeskyňářství."

Zdroj: http://74.125.77.132/search?q=cache:uPe_grZXIzwJ:www.mrv.cz/kabrnak/index.html+p%C5%AFvod+slova+kabr%C5%88%C3%A1k&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz