Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.říjen 18:48

Kupírování ocasu u psů je zbytečná a bolestivá záležitost. Jedná se estetický a zcela zbytečný zákrok, který nemá žádné logické a rozumné opodstatnění. Je naše ostuda, že dosud nebylo zákonem zakázáno, tak jako kupírování uší, které se ale provádělo veterinářem a v nakoze. Kupírování ocasu se provádí v prvních dnech života za plného vědomí a může ho dělat kdekdo. Ocas je prodloužená páteř a kdo si někdy narazil kostrč ví, že se jedná o velmi bolestivou záležitost, štěňata velmi naříkají když se jim amputace provádí. V kulturních a kynologicky vyspělých zemích je tento barbarský zvyk dávno zakázán. Ocasem pes pomáhá udržovat rovnováhu při rychlém pohybu a skocích (jako „kormidlo“ ), pes ocasem vyjadřuje emoce (strach, radost atd.) a nesení ocasu a typ jeho osrstění bývá často i plemenným znakem .

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.říjen 21:51

Kupírování ocasu u psů je zbytečná a bolestivá záležitost. Jedná se estetický a zcela zbytečný zákrok, který nemá žádné logické a rozumné opodstatnění. Je naše ostuda, že dosud nebylo zákonem zakázáno, tak jako kupírování uší, které se ale provádělo veterinářem a v nakoze. Kupírování ocasu se provádí v prvních dnech života za plného vědomí a může ho dělat kdekdo. Ocas je prodloužená páteř a kdo si někdy narazil kostrč ví, že se jedná o velmi bolestivou záležitost, štěňata velmi naříkají když se jim amputace provádí. V kulturních a kynologicky vyspělých zemích je tento barbarský zvyk dávno zakázán. Ocasem pes pomáhá udržovat rovnováhu při rychlém pohybu a skocích (jako „kormidlo“ ), pes ocasem vyjadřuje emoce (strach, radost atd.) a nesení ocasu a typ jeho osrstění bývá často i plemenným znakem .
Doplňuji:
Chovala jsem v bytě německou dogu a občas u ní docházelo k poranění ocasu, ale nikdy mě nenapadlo jí amputovat ocas. Ocas jí nikterak nepřekážel ani při výcviku, měla zkoušky z výkonu. U loveckých psů nechápu odstraňování třetiny ocasu u některých ohařů, ale např. pointra nikdo nekupíruje. V praxi používaní norníci jako jsou jezevčíci nikdo nekupíruje, ale teriéry ano. Takže se nejedná o nic jiného než o módu a ne o odstraňování ocasů z obavy ze zranění. Není bez zajímavosti, že lovecká plemena nemívala kupírované uši, ačkoliv zrovna jsou mezi nimi největší „ušatci“ ( baseti, jezevčíci, blodhoundi atd.) Je třeba doplnit, že některá plemena se rodí s vrozeně pahýlovitým ocasem ( mops, buldok, buldoček atd.) a některá plemena se rodí bez ocasu (bobtejl, australský ovčák atd.)