Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.říjen 21:54

Úloha hasičů při vyhledávání pohřešovaných osob v terénu je přesně popsána v metodice pro toto vyhledávání. Myslím, že je ke stažení na stránkách ministerstva vnitra.
Hasiči jako takoví nejsou jen na hašení, ale i na zajištění technický zásahů a na pomoc při ochraně zdraví a životů občanů kteří jsou v bezprostředním ohrožení života. A na to aby jeli na vyhledání pohřešovaných osob musí dostat rozkaz k výjezdu od odpovědné osoby od Policie ČR

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.říjen 23:33

Úloha hasičů při vyhledávání pohřešovaných osob v terénu je přesně popsána v metodice pro toto vyhledávání. Myslím, že je ke stažení na stránkách ministerstva vnitra.
Hasiči jako takoví nejsou jen na hašení, ale i na zajištění technický zásahů a na pomoc při ochraně zdraví a životů občanů kteří jsou v bezprostředním ohrožení života. A na to aby jeli na vyhledání pohřešovaných osob musí dostat rozkaz k výjezdu od odpovědné osoby od Policie ČR
Doplňuji:
Ono je to trochu složitější než se běžnému občanovi zdá. Okrskové oddělení Policie ČR má mít seznam lidí znalých terénu, kteří mohou v případě potřeby pomoci. Mají mít i kontakty na lidi, kteří mohou poskytnou zázemí apod. V praxi ale nemají nic – když se někdo v krajině ztratí, tak napíšou hlášení, že bylo vše podle metodiky. Nezřídka by stačilo,aby se policie zeptala místních znalých terénu (myslivci, zemědělci, lesní dělníci apod.) a osobu která si třeba přivolává pomoc telefonem podle popisu terénu potom najdou za několik minut.
Nedaleko Prahy se dokonce stal příběh, že ztracená osoba, hledaná již několik hodin i vrtulníkem, se hlídky policie ptala na cestu. Ochotná hlídka tuto osobu poslala správným směrem. A že je to hledaná osoba zjistil potom jeden občan o několik kilometrů dál, když ji potkal u nádraží.
Pokud se domnívá, že ho lokalizují prostřednictvím jeho mobilu – tak to je opět velmi byrokratický problém, než se dostane povolení souřadnice mobilu dostat.
Takže než nastoupí rojnice lidí které terén prohledávají, uteče často mnoho vzácných minut.