Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.září 19:49

ocko má sice pravdu,ale je jeden problém – máte trvalý pobyt na OU a tak bohužel, nárok není

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.září 5:30

ocko má sice pravdu,ale je jeden problém – máte trvalý pobyt na OU a tak bohužel, nárok není
Doplňuji:
Tahle problematika je dost složitá a bude nejlepší si dojít přímo na ÚP a optat se příslušného úředníka.Nakonec oni tam od toho jsou placeni. Ono je několik variant:
1.Je stanoveno,kdy je osoba v hmotné nouzi – zákon říká:Je to stav,kdy osoba či rodina nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. A teď je tam řada definic,kdy osoba v hmotné nouzi není,např že osoba musí být v pracovním či obdobném stavu,OSVČ či v evidenci na ÚP.Nebo že prokazatelně neprojevuje snahu si zvýšit příjem vlastním přičiněním,odmítá si své příjmy zvýšit prodejem nebo využitím svého majetku.
Dávkami na pomoc v hmotné nouzi o kterých rozhoduje ÚP je příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.
Pro orientaci složitosti výpočtu uvádím příklad :
1.Příspěvek na živobytí a bydlení : 2 osoby – čistý příjem 8000,náklady na bydlení 5000, pak je příspěvek na živobytí 1500 a na bydlení 2000
2.Při výpočet se vychází z poslanci stanoveného základu,který je v roce 2012 pro živitele 5482+ dítě 1460,tedy 6942.Orientačně by Vám do téhle částky mohl stát přispívat .U Vás 142.
3.Ve všech dávkách se vychází z částek

  1. životního minima,které je stanoveno na dospělého 3410 a na dítě 2830=6240

nebo

  1. z existenčního minima,které moudří stanovili na 2200 korun českých na měsíc

4.Na bydlení existuje příspěvek nebo doplatek a pro každý jsou stanoveny specifické podmínky.Jeden z nich je zahrnut do tzv.balíčku o zvýšení DPH,který se snaží vláda momentálně prosadit a při přijetí toho zákona bude zrušen.

Tolik zákony ke kterým jsou ještě prováděcí vyhlášky.Je proto jasné,že Vám tady nikdo relevantně neodpoví.Proto navštivte příslušnou pobočku ÚP a to co nejdříve.
Po přijetí výše uvedeného zákona bude řada příspěvků zrušena.