Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.březen 10:13

Hemoglobin je krevní barvivo a je tedy obsažen v erytrocytech (červených krvinkách). Má schopnost vázat a uvolňovat kyslík, dále přenášet oxid uhličítý a uplatňuje se také při kontrole pH.

Myslím, že to nelze tak jednoznačně říci, protože jsou různé poruchy tvorby hemoglobinu a jen lékař může zjistit, co je příčinou.

Je kamarádka diabetik?

Glykovaný hemoglobin vzniká glykací bílkoviného řetězce hemoglobinu na aminokyselinách N-terminálním valinu a lyzinových zbytcích, tedy zjednodušeně – glukóza se pevně navazuje na hemoglobin červených krvinek a po dobu jejich života zůstává. Pro svůj vztah k riziku komplikací Diabetes Mellitus je dnes považován za jeden z nejdůležitejších parametrů kompenzace diabetu, protože mimo jiné odráží hodnoty glykémie 4–6 týdnů před stanovením a není příliš ovlivněn krátkodobým kolísáním glykémií v jednotlivých dnech, tedy nikoli stav ovlivněný stravováním dva dny před laboratorním testem. Výsledky se vyjadřují jako procento glykovaného Hb z celkového Hb.

Dobře léčený diabetik má mít hodnotu do 7 % (do 4,5 % výborná kompenzace, do 6 % uspokojivá kompenzace), špatná kompenzace je při hodnotě nad 7 % (někde se uvádí nad 8 %, 7 % je striktnější hodnota).

Vyšetření se provádí výhradně v laboratoři 1× za 3 měsíce u diabetiků 1.typu, nejméně 2× za rok u stabilních diabetiků 2.typu, 1× za měsíc v těhotenství.

Význam vyšetření spočívá v tom, že ukazuje množství cukru navázaného na hemoglobin ve vašich červených krvinkách a to je samozřejmě úměrné průbežné glykémii, tedy doslova obsahu cukru v krvi.
Protože hladina glykovaného hemoglobinu je měřítkem průměrné hladiny cukru v krvi po dobu několika měsíců, je stanovení glykovaného hemoglobinu užitečným ukazatelem dlouhodobé kontroly hladiny cukru v krvi.
Stanovení glykovaného hemoglobinu indikuje efekt léčby u diabetiků obou typů.
Zcela praktický význam pro diabetika je, že obsah glykovného Hb zkrátka „neobelže“ jakýmkoli způsobem týden před vyšetřením a skutečné odráží jeho disciplínu a dodržování diety a samozřejmě také kompenzaci choroby vlastním tělem.
Pokud je hodnota glykovaného hemoglobinu vyšší než 7 %, zamyslete se, kde děláte chybu a jak ji vyřešíte, než si přivodíte nenávratné poškození zdraví (platí především pro diabetiky II. typu).

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 25.březen 12:40

Hemoglobin je krevní barvivo a je tedy obsažen v erytrocytech (červených krvinkách). Má schopnost vázat a uvolňovat kyslík, dále přenášet oxid uhličítý a uplatňuje se také při kontrole pH.

Myslím, že to nelze tak jednoznačně říci, protože jsou různé poruchy tvorby hemoglobinu a jen lékař může zjistit, co je příčinou.

Je kamarádka diabetik?

Glykovaný hemoglobin vzniká glykací bílkoviného řetězce hemoglobinu na aminokyselinách N-terminálním valinu a lyzinových zbytcích, tedy zjednodušeně – glukóza se pevně navazuje na hemoglobin červených krvinek a po dobu jejich života zůstává. Pro svůj vztah k riziku komplikací Diabetes Mellitus je dnes považován za jeden z nejdůležitejších parametrů kompenzace diabetu, protože mimo jiné odráží hodnoty glykémie 4–6 týdnů před stanovením a není příliš ovlivněn krátkodobým kolísáním glykémií v jednotlivých dnech, tedy nikoli stav ovlivněný stravováním dva dny před laboratorním testem. Výsledky se vyjadřují jako procento glykovaného Hb z celkového Hb.

Dobře léčený diabetik má mít hodnotu do 7 % (do 4,5 % výborná kompenzace, do 6 % uspokojivá kompenzace), špatná kompenzace je při hodnotě nad 7 % (někde se uvádí nad 8 %, 7 % je striktnější hodnota).

Vyšetření se provádí výhradně v laboratoři 1× za 3 měsíce u diabetiků 1.typu, nejméně 2× za rok u stabilních diabetiků 2.typu, 1× za měsíc v těhotenství.

Význam vyšetření spočívá v tom, že ukazuje množství cukru navázaného na hemoglobin ve vašich červených krvinkách a to je samozřejmě úměrné průbežné glykémii, tedy doslova obsahu cukru v krvi.
Protože hladina glykovaného hemoglobinu je měřítkem průměrné hladiny cukru v krvi po dobu několika měsíců, je stanovení glykovaného hemoglobinu užitečným ukazatelem dlouhodobé kontroly hladiny cukru v krvi.
Stanovení glykovaného hemoglobinu indikuje efekt léčby u diabetiků obou typů.
Zcela praktický význam pro diabetika je, že obsah glykovného Hb zkrátka „neobelže“ jakýmkoli způsobem týden před vyšetřením a skutečné odráží jeho disciplínu a dodržování diety a samozřejmě také kompenzaci choroby vlastním tělem.
Pokud je hodnota glykovaného hemoglobinu vyšší než 7 %, zamyslete se, kde děláte chybu a jak ji vyřešíte, než si přivodíte nenávratné poškození zdraví (platí především pro diabetiky II. typu).

Doplňuji:
Já si myslím, že tohle všechno – změny v chování, co jsi tam popsala, se může průběhem, příp. zhoršením nemoci, rovněž prohloubit.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin