Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.červenec 14:30

Největší rozdíl spočívá v destilační fázi. Skotská je destilovaná dvakrát, zatímco irská třikrát.
Když se suší ječmen do skotské, nechá se nejdříve naklíčit. Do irské se částečně používá syrový ječmen a částečně ječný slad, kdežto do skotské pouze ječný slad (toto zejména z důvodu daně, která byla v Irsku na ječný slad uvalena).
Ječmen do skotské se suší pomocí rašelinového kouře, což skotské dodává její nezaměnitelné aroma.
No a nakonec, skotská zraje v sudech dva roky, irská nejméně tři roky.

Z irských bych doporučoval Tullamore Dew, ze skotských The Famous Grouse. Obě jsou u nás běžně k dostání.

Podle zdroje Irové whisky vymysleli, zatímco Skotsko je jejím „duchovním domovem“.

Zdroj: http://www.barkeeper.co.uk/page.asp?menu=0&page=560

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.červenec 14:33

Největší rozdíl spočívá v destilační fázi. Skotská je destilovaná dvakrát, zatímco irská třikrát.
Když se suší ječmen do skotské, nechá se nejdříve naklíčit. Do irské se částečně používá syrový ječmen a částečně ječný slad, kdežto do skotské pouze ječný slad (toto zejména z důvodu daně, která byla v Irsku na ječný slad uvalena).
Ječmen do skotské se suší pomocí rašelinového kouře, což skotské dodává její nezaměnitelné aroma.
No a nakonec, skotská zraje v sudech dva roky, irská nejméně tři roky.

Z irských bych doporučoval Tullamore Dew, ze skotských The Famous Grouse. Obě jsou u nás běžně k dostání.

Podle zdroje Irové whisky vymysleli, zatímco Skotsko je jejím „duchovním domovem“.
Doplňuji:
jako angličtinář si neodpustím ještě jeden rozdíl, a sice v pravopisné podobě. Skotové píšou whisky jako my, zatímco v Irsku (a v USA) se dělá „whiskey“.

Zdroj: http://www.barkeeper.co.uk/page.asp?menu=0&page=560